Tožilci bodo zaslišali Scaramello

Italijansko tožilstvo naj bi danes zaslišalo Maria Scaramello, ki so ga v nedeljo ob vrnitvi iz Londona aretirali na Neapeljskem letališču.

Objavljeno
27. december 2006 12.04
Rim - Italijansko tožilstvo naj bi danes v rimskem zaporu, kjer se nahaja vse od aretacije, zaslišalo Maria Scaramello, ki se je sestal z nekdanjim ruskim vohunom Aleksandrom Litvinenkom na dan, ko je ta zbolel zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem 210. Scaramello so aretirali na letališču v Neaplju, ko se je vračal iz Londona. Med njegovim bivanjem v Londonu je italijanska policija preiskala njegovo stanovanje v Neaplju.

Tožilstvo v Rimu je proti italijanskemu akademiku Scaramelli, ki naj bi preiskoval povezave med italijanskimi politiki in rusko obveščevalno službo KGB, sprožilo preiskavo zaradi domnevnega izdajanja državnih skrivnosti in nezakonitega trgovanja z orožjem.

Italijanski mediji 36-letnega Scaramello opisujejo kot "moža v senci", ki deluje v somraku tajnih služb, kriminala in politike. Kot svetovalec parlamentarne preiskovalne komisije, t.i. Mitrohinove komisije, v času prejšnjega italijanskega premiera Silvia Berlusconija naj bi raziskoval povezavo med KGB in italijanskimi politiki v času hladne vojne, s čimer naj bi skušal predvsem oblatiti sedanjega italijanskega premiera Romana Prodija.

Scaramella se je z Litvinenkom srečal 1. novembra v suši baru v Londonu. Še isti dan so Litvinenka zaradi zastrupitve sprejeli v londonsko bolnišnico, kjer je 23. novembra tudi umrl. Pred smrtjo je nekdanji vohun KGB narekoval pismo, v katerem je odgovornost za svojo smrt pripisal ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Zaradi izpostavljenosti poloniju 210 je tudi Scaramella nekaj dni preživel v bolnišnici, a ni nikoli pokazal znakov zastrupitve.