Tožilstvo zahteva pet let zapora za Berlusconija

Tožilstvo v Milanu je v sodnem procesu proti nekdanjemu italijanskemu premieru Berlusconiju zaradi podkupovanja sodnikov zanj zahtevalo pet let zapora. Sodišče naj bi sodbo objavilo konec aprila.

Objavljeno
26. marec 2007 19.54
Je Berlusconi odslej lahko brez skrbi?
Milano - Tožilstvo v Milanu je danes v sodnem procesu proti nekdanjemu italijanskemu premieru Silviu Berlusconiju zaradi podkupovanja sodnikov zanj zahtevalo pet let zapora. "Gospod Berlusconi je bil gonilna sila v tem primeru," je izjavil tožilec Piero De Tetris.

Sodbo naj bi objavili aprila

Leta 2004 je sodišče Berlusconija oprostilo podkupovanja sodnikov, s čimer naj bi želel preprečiti prevzem družbe SME s strani njegovega tekmeca Carla de Benedettija. Tako tožilstvo kot Berlusconi sta se pritožila.

Sodišče naj bi sodbo objavilo konec aprila. Če bo Berlusconi obsojen, se lahko še vedno pritoži na vrhovno sodišče.
Primer SME izvira še iz obdobja, ko se medijski mogotec Berlusconi še ni ukvarjal s politiko. Leta 1985 so sodniki blokirali prodajo SME in presodili v korist skupine poslovnežev, med katerimi je bil tudi Berlusconi. Do prodaje sicer ni nikoli prišlo, družba pa je bila kasneje prodana po delih.

Proti Berlusconiju trenutno poteka še en proces, v preteklosti pa so se vsi sodni postopki proti njemu končali z oprostilno sodbo ali z opustitvijo primerov zaradi zastaranja.