Tragedija 39 trupel v zamrzovalnem kontejnerju vse bolj vietnamska

Organizacija VietHome, ki zastopa Vietnamce v Veliki Britaniji, je tamkajšnji policiji posredovala podatke o skoraj 20 pogrešanih Vietnamcih.

Objavljeno
26. oktober 2019 13.16
Posodobljeno
26. oktober 2019 20.19
Britanska policija je sprva objavila, da so žrtve, ki so jih v sredo odkrili v mestu Greys, kitajske nacionalnosti. FOTO: Ben Stansall/AFP
V. U.
V. U.
Odkritje trupel osmih žensk in 31 moških v kontejnerju oziroma zamrzovalni prikolici tovornjaka v industrijski coni v mestu Greys v Essexu, do katerega je prišlo v sredo okoli 1.40 zjutraj po lokalnem času, postaja vse bolj vietnamska tragedija.

Zatem ko so dan po odkritju Britanci objavili, da so žrtve kitajski državljani, je organizacija VietHome, ki zastopa Vietnamce v Veliki Britaniji, policiji posredovala podatke o skoraj 20 pogrešanih Vietnamcih v starosti od 15 do 45 let, za katere sumijo, da bi lahko bili med žrtvami tragedije. Medtem je policija v Essexu sporočila, da so vložili obtožnico zoper 25-letnega voznika kombija, ki so ga pridržali v sredo. Obtožnica ga bremeni 39-kratnega uboja, tihotapljenja ljudi, pomoči nezakonitim migracijam in pranja denarja.

image
FOTO: Ben Stansall/AFP




Mediji so že včeraj poročali o sporočilu 26-Vietnamke, ki ga je iz kontejnerja poslala na poti med belgijskim pristaniščem Zeebruggejem in angleškim Purfleetom.

Staršem v Vietnamu je v torek zvečer, okoli dve uri pred vplutjem trajekta v Veliko Britanijo, s pomočjo mobitela poslala pretresljive besede o koncu svoje poti, za kakršno tihotapci zaračunajo več deset tisoč evrov: »Res, res mi je žal, mama in oče. Moja pot v tujino ni uspela. Umiram, ne morem dihati. Zelo vas ljubim. Žal mi je, mama.«

Podatke o morebitnih žrtvah so iz Vietnama posredovali tudi sorodniki drugih pogrešanih.

image
Pristanišče v bližini kraja odkritja tovornjaka s trupli. FOTO: Simon Dawson/Reuters

 

Doslej štiri aretacije


Policija je doslej ob 25-letnem vozniku tovornjaka, ki je po kontejner prišel iz Severne Irske, a preko Dublina, aretirala še moškega in žensko iz Warringtona, oba stara 38 let, nazadnje pa so včeraj na letališču Stansted zajeli še četrto osebo, moškega, starega 48 let. Tudi ta je iz Severne Irske. Kako in kdaj so nesrečni migranti vstopili v kontejner, ki je v lasti irskega podjetja Global Trailer Rental, ni znano. Podjetje kontejnerje oddaja, tega je oddalo 15. oktobra.

Tudi belgijski policisti še raziskujejo pot kontejnerja do Zeebruggeja in identiteto voznika, ki ga je pripeljal v državo in pristanišče.