Tragedija je spremenila dvojčka

Še vedno ostaja v spominu, kako je po lanski tragediji blizu Smolenska, v kateri je v letalski katastrofi pomrl velik del poljskega državnega, političnega in kulturnega vrha, Jaroslaw Kaczynski klečal ob z zastavo oviti krsti svojega brata dvojčka in predsednika države Lecha Kaczynskega.

Objavljeno
21. februar 2011 20.54
Z. R.
Z. R.
Varšava - Nekdanji premier v javnosti ni bil priljubljen, a to dejanje in izguba brata sta mu pri ljudeh prinesla precej naklonjenosti, tako da je bilo že videti, da se mu prav zato nasmiha tudi zmaga na poznejših predsedniških volitvah. Naposled pa tudi od zmage ni bilo nič.

AP zdaj iz Poljske poroča, da so tragedija in vsi poznejši dogodki Jaroslawa Kaczynskega zelo spremenili. Javnost je bila za začetek šokirana, ker je Jaroslaw po porazu na volitvah začel Moskvo žolčno obtoževati, da je kriva za letalsko tragedijo pri Smolensku, namigoval je tudi, da so jim Rusi sploh »vrnili napačno predsednikovo truplo«, politične nasprotnike pa začel obtoževati, da sabotirajo varnost poletov. Toda javnost je dobila novo kost za glodanje.

Socialni psiholog Janusz Czapinski je namreč med neko televizijsko oddajo dejal, da se Jaroslaw Kaczynski še vedno vede, kot da si še ni opomogel od šoka po nesreči. »Še vedno je v drugi fazi žalovanja, to je na stopnji upora in nasprotovanja.« Zaradi takšnih besed je uradno protestirala stranka Zakon in pravičnost, češ da so Jaroslawa v oddaji obravnavali nepošteno. A kljub temu ostaja neizpodbitno dejstvo, da tudi deset mesecev po nesreči še ni nehal žalovati - še vedno se pojavlja samo v temnih oblačilih in s črno kravato, redno, to je pogosto, pa vodi tudi ceremonije polaganja venca na bratov grob in pred predsedniško palačo ali na drugih spominskih krajih, ki so vzniknili po državi. Ljudje pa mu še vedno zamerijo, ker je s svojim vplivom pri poljski cerkvi dosegel, da so predsednika z ženo pokopali v krakovski katedrali, v kateri so doslej počivali samo poljski kralji in nacionalni heroji.

Kot menijo psihologi, so bili prvi znaki večjih sprememb pri enainšestdesetletnem Jaroslawu opazni že ob njegovem nastopu na predsedniških volitvah, ko se je znebil svoje dotedanje izrazite sumničavosti do Nemčije in predvsem Rusije ter jo zamenjal s pozivi k nacionalni enotnosti, nekaj novega so bile tudi tople besede o »ruskih prijateljih«, kar se je ljudem sploh zdelo čudno in so se spraševali, ali je to res njegovo novo mnenje. Toda po tesnem porazu proti Bronislawu Komorowskemu se je znova pokazala njegova nekdanja maščevalnost, priznal pa je tudi, da je bil med volilno kampanjo pod vplivom pomirjeval.

Tako tudi ni več presenetljivo, da je v odprtem pismu politikom in tujim veleposlanikom v Varšavi znova spregovoril o ruskem imperializmu, zunanji minister Radek Sikorski pa je začel spraševati, kaj je z njegovimi tabletami. Podobno se razvija zgodba okoli umrlega brata, saj Jaroslaw znova načenja temo, ali na Poljskem res leži pravi predsednik, češ da ga sam v krsti ni več mogel prepoznati, čeprav ga je v Smolensku identificiral. Zavrača tudi sprejeto razlago, da je poljska posadka letala naredila usodno napako pri pristajanju v gosti megli, češ da je to žalitev za poljsko čast, pač pa krivi ruske kontrolorje letenja, ker poljskega letala niso preusmerili na katero drugo letališče - navsezadnje pa se je na njegovem pladnju znašla še vlada s premierom Donaldom Tuskom vred, češ da predsedniku ni zagotovil varnega poleta, ker ga pač ni maral. Od tod seveda ni bilo daleč do še ene preganjalne domislice: da so Rusi namreč morda ustvarili umetno meglo, da bi dezorientirali pilote.
»Jaroslav Kaczynski je res potonil v norost, ker je začel oznanjati, da smo zdaj že vsi krivi za smrt tistih ljudi,« je vse skupaj javno komentiral poslanec Tomasz Tomczykiewicz in se tako glasno pridružil vse več Poljakom, ki se sprašujejo o duševnem zdravju nekdanjega premiera.