Tragedija na otoku Kornatu: gasilski poveljnik ni kriv!

Tragična zgodba, ki velja za eno najhujših povojnih tragedij na Hrvaškem, še vedno buri duhove v najmlajši članici EU.

Objavljeno
09. september 2013 16.50
Pozar kod Vrpolja 230712 Sibenik ,23.07.2012 - Vatrogasci i kanaderi gase pozar
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb

Zagreb − Zadrsko sodišče je odločilo, da nekdanji gasilski poveljnik Dražen Slavica ni kriv za smrt mladih gasilcev iz Šibenika, Vodic in Tisnega, ki so pred šestimi leti umrli na otoku Kornatu. Odločitev je nepravnomočna, tožilstvo pa je že napovedalo pritožbo.

Tragična zgodba, ki velja za eno najhujših povojnih tragedij na Hrvaškem, še vedno buri duhove v najmlajši članici EU. V procesu je pričalo več kot sto prič, številna poročila pa imajo več tisoč strani; obtožnica, na primer, šteje 60 strani, sodni spis pa ima kar šest tisoč strani.

Tožilstvo je Dražena Slavico bremenilo kot odgovornega za smrt mladih gasilcev − požaru je sicer takoj umrlo šest gasilcev, ostalih sedem pa so prepeljali v bolnišnice. Zaradi hudih poškodb so v dveh tednih po nesreči umrli vsi razen enega.

Tragedija je vsa ta leta ovita v skrivnost. Skupina hrvaških strokovnjakov je za vzrok nesreče, ki je odnesla življenja mladih gasilcev na Kornatih, razglasila eruptivni požar in curljanje goriva iz vojaškega helikopterja, ki je letel nad gorečim otokom. Toda del strokovne javnosti vztraja, da dejstva ne podpirajo niti enega od uradno ponujenih vzrokov in da v nizki travi do tako usodnih poškodb preprosto ne more priti. Če bi helikopter res izgubljal gorivo, bi se vnel tudi sam, je v enem od pogovorov povedal Pavle Kalinić, direktor zagrebškega mestnega urada za ravnanje v nujnih razmerah, ki se je tako pridružil naraščajočemu številu strokovnjakov, ki so verjeli, da je treba pravi vzrok za tragedijo iskati drugje.

Teorije so kot enega od krivcev videle celo takratnega predsednika Hrvaške Stjepana Mesića.

Mnenja o odločitvi zadrskega sodišča, ki mu je predsedoval Boris Babić, obtoženega pa brani odvetnik Čedo Prodsanović, ki sicer brani tudi Iva Sanaderja, so deljena, zgodba pa, kot kaže, še zdaleč ne končana in dorečena.