»Trgovec s smrtjo« ostaja v ZDA

Rusko zunanje ministrstvo je danes zanikalo govorice, da se namerava z Združenimi državami Amerike dogovoriti za zamenjavo domnevnega trgovca z orožjem Viktorja Buta za nekdanjega uslužbenca ruskega obrambnega ministrstva, obtoženega vohunjenja za ZDA.

Objavljeno
10. marec 2011 17.46
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
Moskva - »Vse različice, ki se pojavljajo v ruskih medijih, o tako imenovani menjavi, so le nepomembna ugibanja,« je danes dejal predstavnik ruskega ministrstva Aleksander Lukaševič. Kot je dodal, But ni bil nikoli zaposlen v državni službi, niti ni opravil nobene naloge, ki bi mu jo naložile ruske oblasti, zato o možnosti zamenjave sploh niso razmišljali. Vseeno je poudaril, da bo Moskva Butu pomagala ne glede na obtožbe, poroča ruska tiskovna agencija RIA Novosti.

Štiriinštiridesetletni But, ki so ga tajske oblasti Združenim državam izročile sredi novembra lani, čaka na sojenje. ZDA ga med drugim bremenijo terorizma, dobavljanje orožja kolumbijski teroristični skupini in odgovornosti za smrt več ameriških državljanov.

Nekdanji pilot But je po padcu Sovjetske zveze menda obogatel na račun orožja, letal in helikopterjev, ki jih je domnevno kupil po izredno nizki ceni in nato prodal. Obtožujejo ga, da je s preprodajo orožja podpihoval nekaj najbolj krvavih konfliktov na svetu, med drugim v Južni Ameriki, na Bližnjem vzhodu in v Afriki, med njegovimi strankami pa sta menda celo nekdanji liberijski predsednik Charles Taylor in libijski voditelj Moamer Gadafi.

But, ki vse očitke na svoj račun zavrača in trdi, da je vodil legitimen posel, pri čemer ni nikoli prodajal orožja, se je dolgo izmikal tako sankcijam Združenih držav kot Združenih narodov, aretirali pa so ga marca 2008 v luksuznem hotelu v Bangkoku, po operaciji, ki so jo vodili ameriški agentje, ki so se izdajali za pripadnike kolumbijske uporniške skupine FARC.