Trgovina z diamanti uhaja z vajeti

Po šestih letih so dvomi o učinkovitosti nadzornega mehanizma Kimberley čedalje večji, draguljarski trg namreč čedalje bolj preplavljajo t. i. krvavi diamanti, s katerimi financirajo oborožene konflikte.

Objavljeno
05. november 2009 22.33
Matija Grah
Matija Grah
Leta 2003 so se vodilni predstavniki mednarodne proizvodnje in trgovine z diamanti sestali v južnoafriškem rudarskem mestu Kimberley in sprejeli regulativni mehanizem, imenovan proces Kimberley, ki dovoljuje trgovino z diamanti samo takrat, kadar so ti opremljeni s certifikatom države izvora. Cilj procesa Kimberley je bil preprečiti, da bi razne oborožene skupine s prihodki od diamantov financirale oborožene konflikte. K procesu Kimberley, ki je v vmesnem času postal vzor za nadzorovanje trgovine tudi z drugimi dragocenimi surovinami s konfliktnih območij, je medtem pristopilo 75 držav. Toda po šestih letih so dvomi o učinkovitosti tega nadzornega mehanizma čedalje večji in mednarodni trg znova preplavljajo krvavi diamanti iz Afrike.

V namibijskem pristaniškem mestu Swakopmund te dni poteka redno letno plenarno zasedanje partnerjev procesa Kimberley, na katerem poleg držav članic sodelujejo tudi najpomembnejši predstavniki industrije diamantov in nekatere nevladne organizacije. Najbolj vroča tema zasedanja je odločanje o morebitnem suspenzu Zimbabveja, saj 44 strani dolgo zaupno poročilo obtožuje zimbabvejsko vojsko, da spodbuja in nadzoruje ilegalno pridobivanje diamantov na poljih Marange na vzhodu Zimbabveja ter jih po skrivnih poteh tihotapi v sosednji Mozambik, od koder nadaljujejo pot na svetovne trge.

 

Pomemben vir financiranja Zimbabveja


V Zimbabveju sicer nakopljejo komaj odstotek afriške kvote diamantov, katere letni obseg je vreden 8,5 milijarde dolarjev. Kljub temu bi po mnenju analitikov suspenz Zimbabveja pomembno oklestil prihodke Mugabejevega režima in predvsem načel vire financiranja vojske, ki ostaja zvesta 85-letnemu samodržcu Robertu Mugabeju in je ena najtrdnejših opor njegove strahovlade. Vendar je za sprejetje suspenza potreben konsenz, zato lahko katera koli članica - najpogosteje je v tej zvezi omenjena Južnoafriška republika - odločitev prepreči. Toda morebitno neukrepanje, opozarjajo nevladne organizacije, bi procesu Kimberley, katerega verodostojnost je čedalje bolj načeta, prizadejalo tako rekoč milostni udarec.

 

Na dnevnem redu zasedanja je tudi tihotapljenje surovih diamantov iz Slonokoščene obale. Varnostni svet ZN je prejšnji teden podaljšal embargo na trgovanje z diamanti iz Slonokoščene obale, a hkrati ugotovil, da kljub sankcijam ZN trgovina z diamanti iz te države cveti še naprej, njihov pravi izvor pa se prikriva s certifikati, ki jih izdajajo sosednje države. Še več, predsednik procesa Kimberley, Namibijec Bernard Esau, je pred meseci resignirano ugotavljal, da se je izkop surovih diamantov v Slonokoščeni obali od uvedbe embarga ZN leta 2005 celo povečal. Vladne sile in uporniki so v vmesnem času sicer končali državljansko vojno, nekdanji vodja upornikov je postal premier, toda vsaj v vojnem času se je proces Kimberley v primeru Slonokoščene obale pokazal kot povsem neučinkovit.

 

Več v petkovi tiskani izdaji Dela