Trgovinski sporazum za strožji nadzor v EU dobavljenega lesa

EU bo zagotovila podporo za vzpostavitev in izboljšanje nadzornih sistemov dobave lesa.

Objavljeno
06. oktober 2013 10.16
tivoli
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Bruselj - EU in Indonezija sta podpisali »zgodovinski« trgovinski sporazum, ki bo prispeval k ustavitvi trgovine z nezakonito pridobljenim lesom, so ta teden sporočili s predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Kot so dodali, bo Indonezija skladno s sporazumom v EU izvažala samo preverjeno zakonit les in lesne izdelke.

Ko bo začel dvostranski sporazum, ki uradno velja za prostovoljni sporazum o partnerstvu, polno veljati, se bo indonezijski les in lesne izdelke sistematično preverjalo s pomočjo neodvisnega sistema sledljivosti za zagotavljanje skladnosti z veljavno indonezijsko zakonodajo, so pojasnili na predstavništvu.

Pogajanja o sporazumu so trajala šest let

EU bo po njihovih navedbah namreč zagotovila podporo za vzpostavitev in izboljšanje nadzornih sistemov, ki se bodo uporabljali. To bo okrepilo izvajanje drugih ukrepov, ki že veljajo v EU, denimo uredba o lesu. S tem EU ne bo več trg za nezakonito pridobljen les, so optimistični.

Pogajanja o sporazumu so trajala šest let, vanje pa so bili dejavno vključeni tako nevladne organizacije in podjetja kot vladni uradniki.

Indonezija je sicer prva azijska država, ki je podpisala takšen sporazum, hkrati pa je tudi daleč največja azijska izvoznica lesa, namenjenega v EU. Podobne sporazume pa je EU že podpisala z nekaterimi afriškimi državami: Gano, Kamerunom, Kongom, Liberijo in Srednjeafriško republiko.