Tri preiskave, trije osumljenci

V preiskavo o skrivnostni smrti Aleksandra Litvinenka so se vključili pravosodni organi Britanije, Nemčije in Rusije. V preiskavo pa se je vključil tudi Interpol.

Objavljeno
12. december 2006 14.18
V preiskavo o skrivnostni smrti v London prebeglega nekdanjega častnika ruske protiobveščevalne službe FSB Aleksandra Litvinenka, ki je 28. novembra umrl zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem 210, so se vključili pravosodni organi treh držav: Britanije, Nemčije in Rusije. Medtem ko predstavniki britanske policije že preiskujejo v Moskvi in rusko tožilstvo napoveduje obisk v Londonu, se nemški tožilci pritožujejo, da jim ruski kolegi ne pošiljajo informacij. Po poročanju ruskih medijev pa se je v preiskavo vključil tudi Interpol.

Kakor poročajo nekateri britanski mediji, je Scotland Yard ugotovil, da so ostrega kritika ruskih oblasti in nekdanjega uslužbenca FSB Litvinenka zastrupili 1. novembra v baru londonskega hotela Millennium. Tam so menda našli tudi skodelico, iz katere je popil strupeno radioaktivno substanco. O tem, da se je zastrupil prav tam, da priča tudi avtobusna vozovnica, ki so jo našli v njegovem žepu. Tistega usodnega dne se je odpeljal v bar z mestnim avtobusom, vendar pa v njem niso našli sledov radioaktivnosti.

Našli pa so jih na več krajih v Londonu, na letalih, ki povezujejo britansko prestolnico in Moskvo, pa tudi v hamburškem bivališču enega od ljudi, ki so se v Londonu srečali z Litvinenkom. Nemški uradni viri so potrdili, da so štiri osebe, ki so bile v Hamburgu v stiku z Aleksandrom Kovtunom, ta je v Hamburg pripotoval 28. oktobra, kontaminirane z radioaktivno snovjo. To so Kovtunova nekdanja žena, njen sedanji partner in dva otroka v starosti enega in treh let. Vse štiri so v ponedeljek prepeljali v bolnišnico St. Georg v Hamburgu na podrobne zdravniške preglede.

Trije osumljenci

V londonskem baru hotela Millennium so se 1. novembra srečali z Litvinenkom trije Rusi, ki so po pisanju ruskega tednika Kommersant Vlast hodili na isto vojaško šolo, služili v KGB in nato v njeni okrnjeni naslednici FSB, zdaj pa so vsi nekakšni poslovneži: Andrej Lugovoj, ki je podobno kakor pokojni Litvinenko iz FSB prestopil k nekdaj najvplivnejšemu in najbogatejšemu Rusu in zdaj političnemu emigrantu Borisu Berezovskemu; Aleksander Kovtun, v čigar nemškem stanovanju so našli sledove polonija 210; in Vjačeslav Sokolenko, ki pravi, da se je tistega dne srečal z Litvinenkom pri vhodu v hotel Millennium Mayfair povsem po naključju.

Ogorčenje v Moskvi

V Moskvi so ogorčeni zaradi poročanja svetovnih medijev in resno razmišljajo o tožbah proti nekaterim vodilnim medijskim hišam, ki so brez vsakega dokaza krivdo za zastrupitev Aleksandra Litvinenka pripisale predsedniku Vladimirju Putinu. Napovedujejo, da bodo v prihodnjih dneh v London poslali svoje preiskovalce; v Rusiji so namreč tudi začeli preiskavo zaradi zastrupitve Kovtuna, saj so v njegovem telesu prav tako našli polonij 210. Rusi bi radi zaslišali Litivinenkovega prijatelja Berezovskega in predstavnika čečenskih separatistov Ahmeda Zakajeva, politična emigranta, ki v uradnih ruskih krogih veljata za glavna osumljenca.

Medtem se je oglasila Litvinenkova vdova Marina in za umor moža obtožila ruske oblasti. Za Sunday Telegraph je nekdanji Litvinenkov čekistični kolega Mihail Trepaškin, ki sedi v ruskem zaporu zaradi izdaje državnih tajnosti, izjavil, da je prijatelja opozoril na nevarnost. Po njegovem je zastrupitev Aleksandra Litvinenka organiziral polkovnik FSB, čigar ime je časniku znano, a ga ni zapisal. Avstralski Sydney Morning Herald pa je pred dnevi objavil zgodbo, da se je obubožani Litvinenko odločil izkoristiti nekdanje čekistične zveze in dobiti kompromitirajoče gradivo o ruskih oligarhih in visokih politikih. Z njim jih je menda hotel izsiljevati in to bi tudi mogel biti motiv za njegovo “odstranitev”.

Kremelj: Rusija zadnja država, ki bi si želela smrt Litvinenka

Rusija je zadnja država na svetu, ki bi si želela smrt nekdanjega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka. "Ta primer je ogrozil našo podobo, vsi neupravičeno krivijo nas," je v ponedeljek za britanski BBC izjavil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Predstavnik Kremlja Peskov je v ponedeljek ponovno zanikal rusko vpletenost v zastrupitev Litvinenka in dodal, da britanski preiskovalci v Moskvi ne smejo zaslišati Rusov brez prisotnosti tamkajšnjih oblasti.

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice pa je medtem v ponedeljek v Washingtonu pozvala Rusijo, naj polno sodeluje s preiskovalci Litvinenkove smrti. "Rusiji smo dali jasno vedeti, da je tovrstna vprašanja potrebno natančno preiskati," je dodala Riceova.