Tridnevno žalovanje za žrtvami tajfuna

Na Tajvanu se je začelo tridnevno žalovanje za več sto žrtvami tajfuna Morakot. Zastave na vseh vladnih poslopjih, šolah in drugih javnih krajih so spuščene na pol droga. Preživeli, pa medtem zahtevajo odstop premiera Liu Chao-Shiuana.

 

Objavljeno
22. avgust 2009 12.55
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Taipei - Na Tajvanu se je danes začelo tridnevno žalovanje za več sto žrtvami tajfuna Morakot. Zastave na vseh vladnih poslopjih, šolah in drugih javnih krajih so spuščene na pol droga. Preživeli po tajfunu medtem zahtevajo odstop premiera Liu Chao-Shiuana.

 

Predsednik Ma Ying-Jeou je danes s helikopterjem poletel v vas Hsiaolin v okrožju Kaohsiung, kjer je potekala spominska slovesnost za približno 400 vaščani, ki jih je pokopal zemeljski plaz. "Obljubljam, da bomo končali obnovo v treh letih, pred iztekom mojega mandata," je dejal Ma.

 

Toda vaščani niso bili zadovoljni z njegovo obljubo. Nekateri od njih so zahtevali, naj Ma in premier Liu prevzameta odgovornost za katastrofo ob tajfunu in odstopita. "Kako bi se počutili, če bi umrli člani vaše družine? Če ne morete dobro opravljati svojega dela, pustite, da ga kdo drug," je na predsednika Maja kričala starejša ženska.

 

Številni vaščani so se spravili na premiera Liuja, ki je v Hsiaolin prispel skupaj z Majem. "Premier Liu, ali boste odstopili? Predsednik Ma, ali še vedno ščitite Liu Chao-Shiuana? Se vam ne zdi, da bi moral nekdo prevzeti odgovornost?" so vzklikali.

 

Tajvanski mediji poročajo, da naj bi Ma prihodnji mesec opravil menjave v kabinetu, da bi popravil podobo vlade, vendar naj bi premier Liu ostal.