Trije novi potresi v južnem Pacifiku

Območje južnega Tihega oceana v bližini arhipelaga Vanuatu so zjutraj stresli trije močni potresi. Na območju so zato izdali opozorilo pred cunamiji, ki pa so ga kmalu preklicali.

Objavljeno
08. oktober 2009 09.53
Tokrat na srečo ni bilo cunamija (na sliki posledice cunamija 26. decembra lani na tajskem otoku Phi Phi)Tokrat na srečo ni bilo cunamija (na sliki posledice cunamija 26. decembra lani na tajskem otoku Phi Phi)
Ma. J.
Ma. J.
Wellington/Port Vila - Območje južnega Tihega oceana v bližini arhipelaga Vanuatu so zjutraj stresli trije močni potresi, so sporočili iz ameriškega geološkega zavoda. Na območju so zato izdali opozorilo pred cunamiji, ki pa so ga kmalu preklicali.

Epicenter prvega potresa z močjo 7,8 stopnje po Richterjevi lestvici je bil 294 kilometrov severozahodno od otoka Santo in 596 kilometrov severozahodno od prestolnice Port Vila, na globini 35 kilometrov. Le petnajst minut kasneje je območje stresel potres z močjo 7,7 stopnje po Richterjevi lestvici, katerega epicenter je bil na isti globini, toda 35 kilometrov bolj severno. Eno uro kasneje je območje stresel še tretji potres z močjo 7,3 stopnje po Richterjevi lestvici, katerega epicenter je bil 280 kilometrov severozahodno od otoka Santo na globini 15 kilometrov.

Takojšnjih poročil o poškodbah in škodi na arhipelagu, ki ga sestavlja 83 otokov, ni bilo. »Nobenih poročil o škodi še nimamo, toda nismo še uspeli vzpostaviti kontakta z otokom Santo,« je povedal predstavnik policije Take Rakau.

Pacifiški center za opozarjanje pred cunamiji je nemudoma izdal opozorilo za enajst držav, med njimi otočje Vanuatu, Salomonove otoke, Papuo Novo Gvinejo, Nauru, Fidži in Republiko Kiribati, na popotresne valove pa so opozorili tudi v Avstraliji in na Novi Zelandiji. Kljub temu, da so opozorilo kmalu preklicali, so številni prebivalci območja v paniki zapustili domove in se umaknili v višje ležeče predele.

Južni Pacifik so popotresni valovi nazadnje prizadeli pred dobrim tednom dni, ko je območje stresel močan potres z močjo 8,3 stopnje po Richterjevi lestvici. Zaradi popotresnih valov, ki so mu sledili, je na Samoi, Ameriški Samoi in Tongi umrlo najmanj 183 ljudi, popolnoma uničene pa s bile številne vasi.