Trije prsti Heinza C. Stracheja

Prvak Avstrijske svobodnjaške stranke Heinz Christian Strache je z nestrpnimi populističnimi volilnimi kampanjami tudi do koroških Slovencev odrnil na stranski tir tudi duhovnega očeta Jörga Haiderja.

Objavljeno
30. januar 2007 07.00
Prvak Avstrijske svobodnjaške stranke Heinz Christian Strache
Dunaj – Heinz Christian Strache je 37-letni zobni tehnik z Dunaja in prvak Avstrijske svobodnjaške stranke (FPÖ). Je desni populist in ksenofob, ki mu je z volilnimi kampanjami, prežetimi z nestrpnostjo do vseh drugačnih (tujcev, priseljencev, muslimanov, homoseksualcev, koroških Slovencev itn.), pred poldrugim letom uspelo postati del avstrijskega političnega establišmenta. Svojega duhovnega očeta Jörga Haiderja je učinkovito odrinil na stranski tir. Zdaj pa so na dan prišle fotografije, ki so člana etablirane politične elite spravile v precejšnjo zadrego.

»Nikoli nisem bil neonacist in nisem neonacist,« je včeraj na tiskovni konferenci na Dunaju roteče trdil vidno utrujeni Strache. »Enkrat za vselej,« je nadaljeval, »se distanciram od vseh zločinskih in totalitarnih režimov in jih obsojam. Povsem nedvoumno se distanciram od vseh zločinov nacionalsocializma in jih obsojam. Priznavam Republiko Avstrijo, našo demokracijo kakor tudi naše zakone in našo ustavo, na katero sem prisegel.«

Nenavadno, skoraj uro trajajočo Strachejevo izpoved oziroma, kakor jo je sam poimenoval, »načelno opredelitev do nacionalsocializma« je povzročila na videz nedolžna fotografija, ki jo je časnik Österreich v soboto objavil na svoji naslovnici. Na njej se Strache v neki pivnici, oblečen v uniformo burševske bratovščine, s tako imenovanim Kühnenovim pozdravom nasmiha avstrijskemu ekstremnemu desničarju Franzu Radlu. Pri tem pozdravu so trije prsti desnice – palec, kazalec in sredinec – iztegnjeni, prstanec in mezinec pa upognjena. Gesta je dobila ime po nemškem neonacističnem voditelju Michaelu Kühnenu.

Več o politikih avstrijske skrajne desnice si preberite v torkovi tiskani izdaji Dela.