Tristo Tadžikov za enega Rusa

Obsodba ruskega pilota je razbesnela Moskvo. Odzvala se bo z množičnimi deportacijami Tadžikistancev.

Objavljeno
14. november 2011 19.40
Posodobljeno
15. november 2011 08.00
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva

Moskva – V začetku prejšnjega tedna je sodišče v Tadžikistanu zaradi nezakonitega prestopa meje, tihotapljenja in kršenja pravil letenja obsodilo ruskega pilota Vladimirja Sadovničnega na osem let in pol zapora. Rusija je odgovorila s priprtjem 297 delavcev iz Tadžikistana, ki jih bodo kmalu deportirali v domovino.

Podobno nesorazmerne ukrepe je Rusija sprejela leta 2007, ko se je na aretacijo štirih domnevnih ruskih vohunov v Gruziji odzvala z množičnimi deportacijami Gruzincev. Tadžikistan je pred kratkim obiskala ameriška državna sekretarka Hillary Clinton. Ob njeni napovedi gradnje ameriških vojaških oporišč v srednjeazijski državi na meji z Afganistanom so v Moskvi zastrigli z ušesi, saj gre za tradicionalnega geostrateškega partnerja, ki ga nočejo izgubiti. Predvsem zato bodo tokrat verjetno bolj prizanesljivi kakor so bili z Gruzijo. Uradni Dušanbe je za zgladitev spora zainteresiran še bolj, saj so življenjsko odvisni od Rusije, kamor se je s trebuhom za kruhom odpravilo kar 1,5 milijona tadžiških državljanov. Njihovi dohodki držijo na nogah gospodarstvo najrevnejše nekdanje sovjetske republike s 7,6 milijona prebivalci.

»Če bi Rusija uvedla vizumski režim s Tadžikistanom, bi to lahko pripeljala do odstavitve tadžiškega predsednika Emomala Rahmonova in destabilizacije celotne regije,« je poudaril Andrej Grozin iz moskovskega Inštituta za SND. »Osebno se bom potrudil, da bomo preprečili uničenje strateških odnosov z Rusijo,« je predsednik Rahmonov poskušal rešiti, kar se rešiti da.

Do njegovega nastopa je moskovska policija na mestnih gradbiščih aretirala skoraj 300 delavcev iz Tadžikistana, ki jih bodo po besedah predstavnice zvezne migracijske službe Zaline Kornilove deportirali v domovino, ker da so kršili migracijsko zakonodajo ali zagrešili kazniva dejanja. »Policija je dobila ukaz, naj bo neusmiljena do delavcev iz Tadžikistana,« je predstavnik skupine Tadžiških migrantov Karomat Šaripov pozval oblasti v Dušanbeju, naj aretiranega pilota izpustijo, saj je od njega odvisna usoda vse tadžiške diaspore.

Zvezna migracijska služba zanika, da so racije povezane z obsodbo pilota, pri tem pa vztraja tudi ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, ki je izdal ukaz o rednem nadzoru nad migranti. »Problematika vznemirja veliko naših državljanov in žal vodi do medetničnih trenj, česar ne moremo prezreti,« je poudaril na tiskovni konferenci po zasedanju Apeca. Neimenovani predstavnik ruskega zunanjega ministrstva je priznal, »da gre za asimetričen odgovor na obsodbo pilota«, ki ga je odredil prav Medvedjev.

»Takšni ukrepi oblasti bodo podžgali ksenofobijo in okrepili pritisk na ljudi, ki za Moskovčane opravljajo koristna dela,« je na novi val nacionalizma opozoril predsednik gibanja Za človekove pravice Lev Ponomarjov. Na svoj račun so že prišli predstavniki ultranacionalistične skupine Svetlaja Rus, ki so policistom pomagali pri aretaciji 40 migrantov.

Ruskega pilota Vladimirja Sadovničnega so aretirali skupaj s pilotom iz Estonije Aleksejem Rudenkom, s katerim sta se z dvema letaloma AN-72 iz Natove oskrbovalne misije v Afganistanu vračala v Moskvo. V Tadžikistanu sta zaradi pomanjkanja goriva pristala ne glede na to, da za to nista dobila dovoljenja.