Trobilo kitajske partije deluje že 80 let

Kitajska tiskovna agencija ima 11.000 zaposlenih. Dopisništva ima v 162 državah in še odpira nova.

Objavljeno
07. november 2011 15.15
Posodobljeno
07. november 2011 15.25
R. T., Delo.si
R. T., Delo.si
Peking - Kitajska tiskovna agencija Xinhua danes praznuje 80 let obstoja. Xinhua, kar v kitajščini pomeni Nova Kitajska, ima 11.000 zaposlenih, od tega je 5000 novinarjev, in objavlja novice v osmih jezikih - kitajščini, angleščini, francoščini, ruščini, španščini, arabščini, portugalščini in japonščini.

Xinhua ima trenutno 162 dopisništev po vsem svetu, do leta 2020 pa jih želi povečati na 200. Julija lani je ustanovila televizijsko postajo s 24-urnim novičarskim programom CNC World, ki se zgleduje po ameriškem CNN in britanskem BBC, njen cilj pa je pokrivati novice iz okoli 100 držav.

Peti mož kitajske komunistične partije in vodja partijske propagande Li Changchun se je na današnji slovesnosti v veliki palači ljudstva v Pekingu zavzel, da bi agencija postala vrhunska multimedijska organizacija in da bi prevzela večjo vlogo pri propagiranju vladnih odločitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Šef Xinhue in član centralnega komiteja komunistične partije Li Congjun je danes potrdil zvestobo agencije partiji in dediščini kitajskih voditeljev, od Mao Zedonga do Hu Jintaa. »Moramo se boriti za socializem s kitajskimi značilnostmi« in »gojiti marksistični koncept novic,« je poudaril.

Kitajska komunistična partija je Xinhuo ustanovila 7. novembra 1931 kot edinega glasnika takrat mlade stranke, ki se je borila za preživetje sredi državljanske vojne in političnih čistk, poroča STA.