Trojica obtožena zaradi terorističnih napadov v Londonu

Britansko tožilstvo je danes obtožilo tri moške v zvezi s teroristični napadi v Londonu, ki so leta 2005 terjali 52 smrtnih žrtev. Gre za najhujši teroristični napad v zgodovini Velike Britanije.

Objavljeno
05. april 2007 18.33
Avtobus po terorističnem napadu
London - Britansko tožilstvo je danes obtožilo tri moške v zvezi s teroristični napadi v Londonu, ki so leta 2005 terjali 52 smrtnih žrtev.

Trojica muslimanov naj bi sodelovala s štirimi atentatorji, ki so 7. julija 2005 izvedli samomorilske napade v javnoprometnem sistemu britanske prestolnice, so sporočili iz britanskega tožilstva. Doslej še nihče ni bil obtožen zaradi tega najhujšega terorističnega napada v zgodovini Velike Britanije.

30-letni Mohammed Shakil, 23-letni Waheed Ali in 26-letni Sadeer Saleem, ki jih je policija priprla 22. marca, so obtoženi sodelovanja pri "poizvedovanju in načrtovanju" terorističnih napadov.

Olajšanje za mnoge

"Za nekatere ljudi bo to oživilo grozen spomin na ta strašen dan. Drugi bodo morda olajšani, ker je po tako dolgem času prišlo to vidnega napredka v preiskavi, ki jo moramo izvesti tajno," je dejal namestnik direktorja londonske policije Peter Clarke, ki vodi protiteroristično enoto na Scotland Yardu. Clarke je še zatrdil, da se preiskava nadaljuje.

Samomorilski napadalci, trije Britanci pakistanskega rodu in en Jamajčan z britanskim državljanstvom, so umrli, ko so skorajda istočasno v treh različnih vlakih podzemne železnice in enem dvonadstropnem avtobusu sprožili bombe v svojih nahrbtnikih.

Odbor za obveščevanje in varnost britanskega parlamenta je lani ugotovil, da so napadalci verjetno imeli stike s člani mednarodne teroristične mreže Al Kaida.