Trojka za Santoruma

Rick Santorum po desni prehiteva Newta Gingricha in dohiteva še vednovodilnega Mitta Romneya.

Objavljeno
08. februar 2012 18.53
Boris Čibej, New York
Boris Čibej, New York
New York - Če bi obstajal scenarist, ki si izmišljuje epizode letošnje milne opere o izbiranju uradnega republikanskega predsedniškega kandidata, bi si zaslužil stanovsko nagrado. Med strankarskimi predvolitvami za tekmeca, ki se bo novembra na volitvah pomeril s sedanjim demokratskim predsednikom Barackom Obamo, je prišlo do obilice presenetljivih preobratov, za zadnjega pa je poskrbel nekdanji senator iz Pennsylvanije Rick Santorum, ki je že veljal za odpisanega, v torek pa je zmagal kar v treh zveznih državah.

Če bi v predvolilni tekmi veljalo število zmag, bi 53-letni Santorum po doseženi torkovi »trojki« prevzel vodstvo. Doslej so republikanski volivci glasovali v osmih zveznih državah, največji konservativec med štirimi preostalimi vodilnimi republikanskimi tekmeci pa je zmagal v štirih od njih. Po prvem obračunu - slabo izvedenih strankarskih zborovanjih v Iowi, kjer so najprej prvo mesto prisodili nekdanjemu guvernerju Massachussetsa Mittu Romneyu, potem pa šele z veliko zamudo razglasili, da je največ glasov pravzaprav dobil Santorum - ta ni imel priložnosti za proslavljanje. Zdaj pa analitiki napovedujejo, da mu bo trojna zmaga dala zagon v naslednjih obračunih.

Število posamičnih zmag je seveda pomembno, ker mediji o predvolilni tekmi poročajo podobno kot o športnih spektaklih. A tudi John McCain, ki ga je stara dobra stranka pred štirimi leti imenovala za svojega uradnega predsedniškega kandidata, je izgubil na strankarskih predvolitvah v kar 19 državah, so bile izjave, s katerimi so poskušali ublažiti poraz v Romneyevem volilnem štabu. Ko je Romney zmagal v zadnjih dveh obračunih na Floridi in v Nevadi, so komentatorji že napovedovali, da bo osvojil tudi uradno nominacijo. Njegov torkov poraz v Coloradu, Minnesoti in Missouriju je pokazal, da republikansko volivno telo še vedno išče bolj konservativnega »NeRomneya«, v tekmi za osvojitev srca in duš teh volivcev pa je Santorum prehitel nekdanjega predsednika zveznega predstavniškega doma Newta Gingricha, ki se je še pred kratkim hvalil, da bo v tekmi med dvema »vodilnima« tekmecema na koncu premagal Romneya.

Za Romneya je bil zlasti boleč poraz na strankarskih zborovanjih v Coloradu, kjer je pričakoval zmago, ki so mu jo napovedovale tudi javnomnenjske raziskave. Tudi v Minnesoti se je nekdanji guverner Massachussetsa slabo odrezal, saj ga je Santorum kljub temu, da mu je Gingrich »kradel« konservativne glasove, prehitel za 30 odstotnih točk.

Za Romneya, ki je pogorel v vseh tamkajšnjih volilnih okrajih, je glasovalo več kot trikrat manj republikanskih volivcev iz te države kot pred štirimi leti, ko se je bil neuspešno potegoval za strankarsko nominacijo. V Missouriju je Romney dobil več kot dvakrat manj glasov republikancev kot Santorum, a rezultati tega potratnega in slabo obiskanega »lepotnega tekmovanja«, kakor so tamkajšnje predvolitve poimenovali lokalni mediji, so povsem simbolične narave. Ker je tamkajšnja podružnica stranke v nasprotju z dogovorom pripravila volitve predčasno, jo je republikanska vrhuška kaznovala z odvzemom vseh delegatskih glasov. Zato bodo morali predvolitve v obliki strankarskih shodov ponoviti.

Čeprav je Romney doslej zmagal »le« v treh zveznih državah, po številu doslej zbranih delegatskih glasov še vedno vodi. Posamične zmage namreč nimajo enake teže, število delegatov zveznih držav pa je odvisno od  števila njihovega prebivalstva pa tudi tega, koliko republikancev jim je uspelo izvoliti na zvezne položaje. O uradnem kandidatu bodo na nacionalni konvenciji republikanske stranke, ki bo konec avgusta na Floridi, glasovali delegati z vse države, za končno zmago pa kandidat potrebuje kar 1144 njihovih glasov. Ker so ponekod predvolitve oziroma strankarski shodi šele začetek večmesečnega predvolilnega postopka v posamični zvezni državi, točnega števila doslej zbranih delegatskih glasov ni mogoče zapisati.

Pač pa o tem različni mediji in ustanove objavljajo nadvse različne ocene. Na spletišču Green Papers, enem najbolj zanesljivih virov o ozadju in podrobnostih zapletenega predvolilnega postopka, objavljajo dve lestvici na podlagi »trdega« izračuna uradno že razdeljenih glasov in »mehkega« štetja na podlagi predvolitev predvidene končne porazdelitve delegatov. Po »trdi« inačici, v kateri torkovi rezultati niso všteti, ker so se predvolitve v teh treh državah dejansko šele začele, vodi Romney s 73 glasovi, drugi je Gingrich (29), tretje mesto pripada teksaškemu kongresniku Ronu Paulu (8), Santorum, ki ima največ zmag, pa je šele četrti (3). Tudi »mehki« izračun, kjer so predvideni končni rezultati Colorada in Minnesotte že všteti, velikega torkovega zmagovalca Santoruma z 39 glasovi postavlja šele na tretje mesto. Po tej metodologiji je Romney, ki mu ankete obetajo dobre rezultate tudi v naslednjih obračunih, doslej uspel zbrati 99 glasov, Gingrich 41, Paul pa 28.