Trump spet nazaj v Beli hiši

»Zdaj sem bolje in mogoče sem tudi imun, ne vem,« je po vrnitvi v Belo hišo dejal Donald Trump.

Objavljeno
05. oktober 2020 21.59
Posodobljeno
06. oktober 2020 08.26
Močno kritizirana nedeljska vožnja Donalda Trumpa, med katero je pozdravljal privržence pred vojaško bolnišnico Walterja Reeda. FOTO: Alex Edelman/AFP
Washington – Nasprotniki Donalda Trumpa so upali, da ga bo covid-19 izučil, a oboleli ameriški predsednik nadaljuje v svojem slogu. Sinoči se je že vrnil iz vojaške bolnišnice Walterja Reeda v Belo hišo ter po izstopu iz helikopterja Marine One in povzpetju po stopnicah najprej snel zaščitno masko, ki jo je nosil med vožnjo. Napovedal je tudi, da se bo kmalu vrnil na predvolilna zborovanja, Američanom pa priporočil, naj se ne bojijo covida-19.



Zdravnik Sean Conley je pred tem povedal, da so previdno optimistični, saj predsednik v 72 urah pred tem sicer ni imel povišane temperature, a še ni zunaj nevarnosti. Predpisovanje močnih zdravil na začetku bolezni je označil za novost in res je steroid deksametazon, ki so ga zdravniki dodali protivirusnemu zdravilu remdesivir kalifornijskega podjetja Gilead Sciences, mešanici protiteles podjetja newyorškega Regenerona, cinku, vitaminu D in aspirinu, po dosedanjih izkušnjah pomagal le hudim bolnikom. Trump bo imel seveda zdravniško oskrbo noč in dan tudi v Beli hiši, v primeru poslabšanja zdravja pa bi lahko bil v desetih, petnajstih minutah nazaj v bolnišnici.

Ameriški predsednik je presodil, da se ne more zapreti v sobo, ter poudaril velik napredek pri zmanjšanju smrtnosti covida-19 v primerjavi z začetkom epidemije ter še posebej zaradi ukrepov svoje administracije za razvoj zdravil in cepiv. »Počutim se bolje kot pred dvajsetimi leti,« je še sporočil iz bolnišnice. Predsednikovi privrženci poudarjajo, da delež smrtnih žrtev v resnici ne bi bil tako visok, če bi na začetku pandemije bolje poskrbeli za prebivalce domov za starejše in nekatere druge visoko ogrožene skupine ter s prstom kažejo na New York in nekatere druge demokratsko nadzorovane zvezne države. Trump je Američane pozval, naj virusu ne dovolijo prevladati nad njihovimi življenji, in v takšnem razpoloženju še iz bolnišnice tvitnil svoj predvolilni program kot uvod v »operacijo Maga« za povečanje ameriške veličine.

image
Trump svari pred visokimi davki in drugimi programi svojega demokratskega nasprotnika Joeja Bidna. FOTO: Roberto Schmidt/AFP


Američane je z velikimi črkami pozval na volitve, če hočejo borzne rekorde in s tem povečanje svojih pokojninskih vlaganj 401k, če se hočejo izogniti največjemu višanju davkov v zgodovini ZDA, ki ga je pripisal demokratskemu izzivalcu Joeju Bidnu, ter če hočejo z njim ohraniti nizke davke, drugi amandma s pravico do nošnje orožja, najmočnejšo vojsko na svetu, zakon in red, versko svobodo, vesoljske sile, množično zmanjšanje regulacij, zavzemanje za življenje, boljše in cenejše zdravstveno zavarovanje z zaščito predhodnih obolenj, boj s »skorumpiranimi lažnimi mediji« ter zagotovitev miru z močjo in s tem povezano vrnitev vojakov domov. Trump napoveduje tudi hitro vrnitev na predvolilna zborovanja, saj je bilo v treh dneh njegovega zdravljenja v bolnišnici jasno, da ga ne more nadomestiti nihče, republikanska predvolilna kampanja se vrti izključno okrog njega.


Učinek na volitve


Republikanski predsednik je iz bolnišnične suite vodil tudi posvetovanje o nacionalni varnosti s podpredsednikom Mikom Penceom in drugimi, da bi ugotovili, ali poskušajo tuje sile izkoristiti njegovo bolezen. Razvpiti kovček s šiframi za upravljanje jedrskega arzenala ZDA je tudi zdaj ves čas z njim. Ni še jasno, ali se bo virus pokoril Trumpovi drži močnega voditelja, javnost pa bo presojala tudi zdravstveno stanje številnih drugih okuženih iz njegove bližine. S pozitivnim testom tiskovne predstavnice Kayleigh McEnany je zdaj poleg prve dame Melanie v karanteni več kot deset ljudi, svetovalka v odstopu Kellyanne Conway je menda okužila celo svojo uporniško petnajstletno hčer.

image
Petnajstletna hčerka predsednikovo svetovalko v odstopu Kellyanne Conway obtožuje, da je okužila tudi njo. FOTO: Eric Baradat/AFP


Demokrati si bodo še bolj prizadevali za preprečitev potrditve konservativne nominiranke za vrhovno sodišče Amy Coney Barrett, kar Trump vidi kot krono prvega mandata, upajo pa tudi, da bodo volivci predsednika prepoznali za neodgovornega sejalca bolezni. Po  javnomnenjski raziskavi, objavljeni na CNN, dve tretjini Američanov Trumpu očita neodgovorno obnašanje med boleznijo. Demokratski predsedniški kandidat Biden je svojemu nasprotniku spet priporočil, naj posluša znanstvenike in nosi zaščitno masko.