Tudi drugi dan brez premika med pogovori o Kosovu

Tema današnjih pogovorov so bili: pravosodni sistem, ustava in pravice manjšin. Beograd vztraja, da mora biti ustava Kosova usklajena z ustavo Srbije, vendar je to nesprejemljivo za Prištino.

Objavljeno
22. februar 2007 20.14
Dunaj - Predstavniki Beograda in Prištine so se brez približanja stališč razšli tudi drugi dan pogovorov o načrtu za status Kosova, ki ga je pripravil posebni odposlanec ZN Martti Ahtisaari. Delegaciji naj bi se vnovič sešli v petek, po premoru med dnevi konca tedna pa bosta nadaljevali pogovore v ponedeljek in ta krog pogovorov sklenili 2. marca. Njuno zadnje srečanje na Dunaju je predvideno za 10. marec, ko naj bi Ahtisaari predlagal morebitno spremenjeno, dokončno besedilo načrta.

Strani sta se lotili dodatkov h splošnemu delu predloga, ki jih je dvanajst, danes pa jima je uspelo preučiti prvega, drugega in četrtega, ki se nanašajo na ustavo, pravice manjšin in pravosodni sistem. Kar zadeva najvišji akt pokrajine, Beograd vztraja, da mora biti ustava Kosova usklajena z ustavo Srbije, vendar je to nesprejemljivo za Prištino.

Pogovori v pingpong fazi

Kot so poročali srbski mediji, se je albanska delegacija zelo ostro odzvala tudi na zavzemanje Beograda za oblikovanje srbske entitete na Kosovu. Prav tako je zavrnila predlog glede možnosti, da bi pravice Srbov in drugih skupnosti varovali z vetom. Član prištinske delegacije Fatmir Ljimaj je zatrdil, da je izraz konstitutivno ljudstvo presežena kategorija ter da bo Kosovo prva država v regiji, ki bo temeljila na državljanskem, ne pa na nacionalnem načelu.

Drugi član pogajalske skupine Prištine Vetton Surroi pa je pojasnil, da so prišli na Dunaj z namenom, da bi obravnavali načrt posebnega odposlanca ZN, medtem ko predstavniki Beograda trdijo, da je potreben popolnoma nov načrt. Kot je še povedal, so pogovori zato v "pingpong fazi in bo tako tudi do konca".

Ahtisaarijev načrt z naslovom Vsesplošni predlog za rešitev statusa Kosova ima dva dela, splošnega s 14 poglavji in prav toliko členi, in dvanajst dodatkov, v katerih posebni odposlanec ZN podrobno razčlenjuje vse, kar naj bi zadevalo Kosovo z na novo opredeljenim statusom.

Prihodnji status pokrajine opredeljuje že 1. člen oziroma 1. poglavje splošnega dela. V njem je zapisano, da mora biti Kosovo večetnična družba z zakonodajnimi, izvršilnimi in pravosodnimi ustanovami ter demokratično vlado, z lastno ustavo ter pravico, da sklepa mednarodne sporazume in da prosi za članstvo v mednarodnih organizacijah.

Delegaciji sta v sredo najprej obravnavali splošni del Ahtisaarijevega načrta in je vsaka podala svoje predloge k posameznim njegovim točkam. Beograjska delegacija je zavrnila vse tiste dele načrta, v katerem naj bi bila Kosovu dodeljena kakršnakoli prvina neodvisne države.

Prištinska delegacija na Dunaj ni prišla s prevelikimi ambicijami. Ali kot je pred začetkom dunajskih pogovorov povedal njen tiskovni predstavnik Skender Hiseni, si bo prizadevala, da bodo potrjene prvine Ahtisaarijevega načrta, ki se nanašajo na državnost Kosova.