Tudi Italija ne bo popustila grožnjam islamskih skrajnežev

Islamski skrajneži zahtevajo umik vojaških enot nekaterih evropskih držav iz Afganistana in v nasprotnem primeru grozijo z napadi.

Objavljeno
11. marec 2007 19.50
Člani Islamskega džihada med vojaško vajo v Gazi
Rim/Dunaj/Berlin/Kairo - Potem ko je vojaški poveljnik talibanov v Afganistanu Mula Dadula v soboto zagrozil, da bodo uporniki ubili pred tednom dni ugrabljenega italijanskega novinarja, če Italija ne določi datuma umika svojih čet iz Afganistana, je italijanski premier Romano Prodi danes te grožnje zavrnil. Tudi Avstrija in Nemčija, od katerih uporniki prav tako zahtevajo umik, v nasprotnem primeru pa grozijo z napadi, se groženj nista prestrašili.

Prodi: Italija ne bo umaknila vojakov iz Afganistana

Kot je povedal Prodi, primer ugrabljenega novinarja, 52-letnega Daniela Mastrogiacoma, spremlja z dolžno resnostjo, vendar Italija svojih 1950 vojakov iz Afganistana ne bo umaknila. Pač pa poskušajo italijanski agenti na terenu preveriti namen in pričakovanja ugrabiteljev.

Skrajna islamska skupina Glas kalifata, domnevno povezana s teroristično mrežo Al Kaida, je medtem na svoji spletni strani z napadi zagrozila tudi Nemčiji in Avstriji, če ti dve državi ne umakneta svojih sil iz Afganistana.

"To ni vaša vojna"

"Avstrija je bila vedno ena najvarnejših evropskih držav," je dejal govorec, čigar obraza na posnetku ni videti, ter zagrozil, da se bo to spremenilo, če ta država ne umakne svojih enot iz Afganistana. Pri tem je opozoril na pomen turizma za avstrijsko gospodarstvo, Avstrijo in Nemčijo pa pozval, naj svoje varnosti ne ogrozita zaradi ameriškega predsednika Georgea "Busha in njegove tolpe". "To ni vaša vojna," je še dejal.

Nemčija, ki poveljuje silam Isaf v Afganistanu, ima v tej državi blizu 3000 vojakov, nemški parlament pa je v petek odobril tudi napotitev šestih izvidniških bojnih letal v Afganistan. Kot je sporočilo nemško zunanje ministrstvo, video posnetek, v katerem so bile grožnje podane, še preučujejo vladni strokovnjaki.

Avstrija: Razlogov za vznemirjanje ni

Avstrijski kancler Alfred Gusenbauer pa je za avstrijsko televizijo ORF dejal, da ne obstajajo "nobena resna opozorila o ogroženosti Avstrije", zato razlogov za vznemirjenost ni.

Glede na to, da ima Avstrija v Afganistanu le štiri svoje vojake, medtem ko jih imajo nekatere druge države tudi po več tisoč, je avstrijski premier menil, da njegova država afganistanskim upornikom ne predstavlja resne grožnje in zato on osebno ne verjame, da bi lahko postala tarča napada. Obenem je poudaril, da avstrijski vojaki v Afganistanu ne sodelujejo v spopadih, ampak delujejo le kot štabni oficirji znotraj oporišča.

Abu Omar: Ugrabitve škodijo na zahodu živečim muslimanom

Nemčija sicer pozorno spremlja tudi primer februarja v Iraku ugrabljene 61-letne Nemke, žene iraškega zdravnika, in njenega sina, medtem ko njuni ugrabitelji, skupina Puščice pravičnosti, grozijo, da bodo talca ubili, če se Nemčija v 10 dneh ne umakne iz Afganistana. Muslimani so velik narod, zato so Iračani in Afganistanci povezani, so svojo zahtevo pojasnili ugrabitelji. S primerom se na nemškem zunanjem ministrstvu ukvarja posebna krizna skupina.

Za nemška talca se je danes zavzel tudi egiptovski imam Osama Mustafa Hasan Nasr, znan kot Abu Omar, ki naj bi ga pred leti v Milanu ugrabili agenti ameriške obveščevalne agencije CIA. Abu Omar je ugrabitelje pozval, naj talca izpustijo, saj nista kriva za politiko njune države. Poleg tega pa takšna dejanj škodujejo muslimanom, ki živijo na zahodu, je še opozoril.