Tudi Italija za prekinitev medsebojnega obtoževanja

Italijanska stran je z zadovoljstvom sprejela izjavo hrvaškega predsednika Stipeta Mesića o nadaljevanju bilateralnih odnosov v duhu prijateljstva in sodelovanja.

Objavljeno
18. februar 2007 12.40
Stipe Mesić - ponosen na svoj doprinos Hrvaški
Rim/Zagreb - Po ostrih izmenjavah mnenj med Italijo in Hrvaško v preteklih dneh je italijanska stran v soboto z zadovoljstvom sprejela izjavo hrvaškega predsednika Stipeta Mesića o nadaljevanju bilateralnih odnosov v duhu prijateljstva in sodelovanja. Italijanski predsednik Giorgio Napolitano pa se je pridružil Mesićevim željam, da se v prihodnosti pripravi hrvaško-italijansko srečanje na najvišji ravni.

V izjavi, ki jo je objavil urad hrvaškega predsednika, je Hrvaška sprejela na znanje pojasnila italijanskega ministra za zunanje zadeve Massima D'Aleme glede Napolitanovih izjav ob dnevu spomina na fojbe. Gre za stališče, da se omenjene izjave "nikakor niso polemično nanašale na Hrvaško, niti niso imele namena postavljati pod vprašaj (Pariškega) mirovnega sporazuma iz leta 1947, Osimskih sporazumov in Rimskega sporazuma," niti niso vsebovale revanšističnih ali zgodovinsko-revizionističnih teženj.

S temi pojasnili se je odprla pot za zgladitev nesporazuma okoli Napolitanovih izjav, je menil Mesić ter ocenil, da so s tem postavljeni temelji za "nadaljnjo gradnjo prijateljskih in vzajemno koristnih odnosov" med državama.

Iz italijanskega ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da je predsednik Napolitano Mesićeve "prijateljske besede" sprejel z naklonjenostjo. Italija pa bo še naprej podpirala Hrvaško na njeni poti v EU, so še sporočili.

Napolitanove izjave 10. februarja o "slovanskem ekspanzionizmu", "barbarstvu" slovanskih sosedov, "pohodu sovraštva" in "krvoločnega besa", ki naj bi bil povezan s "priključitvenim naklepom, ki je prevladal v mirovni pogodbi iz leta 1947 in je dobil grozeče obrise etničnega čiščenja," je naletela na oster odziv Zagreba, predvsem hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, ki ga je podprla tudi vlada. Mesić je menil, da v besedah Napolitana "ni mogoče spregledati sledi odprtega rasizma, zgodovinskega revizionizma in političnega revanšizma".

Tiskovna predstavnica Evropske komisije Pia Ahrenkilde Hansen je Mesićeve izjave v izmenjavi mnenj z Napolitanom o fojbah označila kot neprimerne. Hrvaška je tem ocenam s strani Bruslja formalno ugovarjala ter dobila obvestilo, da bo o njenem ugovoru in pojasnilih, ki jih ta vsebuje, obveščen urad predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrose, je danes poročal hrvaški časnik Nedeljni Jutarnji.