Tudi na Hrvaškem pozivi k revoluciji

Po pisanju hrvaških medijev na spletu krožijo pozivi k protestom na Hrvaškem. Po vzoru afriških in bližnjevzhodnih vstaj organizatorji prek facebooka pozivajo k demonstracijam v Zagrebu s ciljem zrušiti nesposobno vlado.

Objavljeno
21. februar 2011 09.41
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
Zagreb - Po vzoru protestnikov s severa Afrike in Bližnjega vzhoda na spletu krožijo pozivi k revoluciji na Hrvaškem. Organizatorji prek facebooka in elektronske pošte po pisanju hrvaških medijev pozivajo k protestom, katerih cilj je zrušiti »nesposobno vlado, saj ta ne predstavlja ljudstva, z zakoni otežuje življenje državljana in ker zaradi nje Hrvaška iz dneva v dan tone vse globlje«. Protesti naj bi se začeli 22. februarja ob 13. uri v središču Zagreba, še piše v nepodpisanem pozivu.

»Vsak dan najmanj 500 ljudi ostane brez dela, a oni (vlada) se nam smejijo. Državljani so na kolenih, banke jim vsak dan odvzemajo domove, plače in pokojnine. Najti službo je postala misija nemogoče. 30.000 mladih z diplomo je brezposelnih, podobna usoda čaka tudi tiste, ki  za njimi še prihajajo. HRT ni več v službi javnosti, vse je cenzurirano,« še piše v pozivu. V njem aktivisti zaključijo, naj se državljani politične elite ne bojijo in se pridružijo demonstracijam.

Medtem hrvaški Večernji list ugiba, da je poziv prek facebooka poslal 25-letni zdravstveni tehnik Ivan Pernar. Svoje nezadovoljstvo z vlado je s transparenti v rokah izrazil že v četrtek na zagrebškem Markovem trgu.