Tudi na Poljskem protivladni protesti

Več deset tisoč ljudi protestira proti pokojninski reformi, sekularizaciji države in ukinitvi katoliške televizijske postaje.

Objavljeno
29. september 2012 20.02
POLAND-LABOUR-RELIGION-POLITICS-OPPOSITION
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si
Varšava - V poljski prestolnici Varšavi se je danes na protivladnih protestih, ki so jih pripravili sindikati, katoliška gibanja in politiki, zbralo več deset tisoč ljudi. Po navedbah organizatorjev se je zbralo 100.000 ljudi, policija svojih številk še ni potrdila, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Protesti so po poročanju STA še posebej usmerjeni proti novemu zakonu o upokojevanju, ki zvišuje starostno mejo za odhod v pokoj na 67 let za vse. Trenutno je na Poljskem v veljavi zakonodaja, ki predvideva za ženske 60 let, za moške pa 65 let starosti kot pogoj za pokoj.

Med protestniki so tudi konservativni katoliki, ki menijo, da Poljska postaja vedno bolj sekularna država. Protestirajo pa tudi proti ukinitvi katoliške televizijske postaje Trwam. Poljski radiodifuzni svet je namreč zaradi nepreglednosti lastniške strukture nedavno televizijski postaji odvzel licenco za oddajanje.

Poljska je edina članica EU, ki je po začetku finančne svetovne krize ohranila gospodarsko rast. Kljub temu se številni od 38 milijonov Poljakov bojijo usodnih posledic zaradi slabih gospodarskih obetov v tistih državah EU, ki so trgovinske partnerice Poljske. Lani je Poljska zabeležila 4,3-odstotno gospodarsko rast, za letos pa je napovedano, da se bo rast znižala na 2,5 odstotka. V prihodnjem letu Poljski napovedujejo 2,2-odstotno gospodarsko rast, navaja STA.

Kljub gospodarski stabilnosti na Poljskem ena od težav ostaja brezposelnost, ki je trenutno okoli 12-odstotna.

Poljska vlada pod vodstvom Donalda Tuska je na oblasti od leta 2007, še piše STA.