Tudi Obama proti izpustu toplogrednih plinov

Ameriške oblasti so napovedale nova, strožja pravila, ki pa bodo veljala zgolj za nove termoelektrarne.

Objavljeno
20. september 2013 22.48
TOPSHOTS-CHINA-ENVIRONMENT-POLLUTION
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Washington - Upraviteljica ameriške agencije za zaščito okolja Gina McCarthy je danes naznanila nova, strožja pravila glede izpustov toplogrednih plinov, ki bodo veljala za nove termoelektrarne. Pravila za obstoječe termoelektrarne bodo objavljena prihodnje poletje, poroča Slovenska tiskovna agencija.

McCarthyjeva je povedala, da so podnebne spremembe zaradi izpustov toplogrednih plinov, kot je ogljikov dioksid, ena največjih groženj javnemu zdravju. Poleg tega podnebne spremembe povzročajo ekstremne vremenske pojave, ki povzročajo ogromno škodo. »Ne gre le za taljenje ledenikov,« je dejala.

Ameriška premogovna industrija in kongresni republikanci ostro nasprotujejo novim pravilom in trdijo, da bodo praktično ustavila gradnje novih termoelektrarn, ker bo to postalo predrago. Nove termoelektrarne bodo morale vgraditi sistem, ki bo preprečil uhajanje toplogrednih plinov v ozračje.

Gre za prva tovrstna pravila glede toplogrednih plinov na nacionalni ravni, ki na zmanjšanje svetovnih izpustov toplogrednih plinov ne bodo imela nobenega takojšnjega učinka. Kljub temu pa se bo Obama lahko prihodnji teden na splošni razpravi 68. zasedanja Generalne skupščine ZN pohvalil, da ukrepa.

Termoelektrarne na premog v ZDA proizvedejo 40 odstotkov vse električne energije, njihov delež v proizvodnji pa se bo zdaj še bolj zmanjševal, za zdaj predvsem na račun naravnega plina, še piše STA.