Tudi spopadi s policijo

V glavnem mestu kitajske pokrajine Xinjiang Urumqi se je že tretji dan zbralo veliko število ljudi, ki protestirajo zaradi slabih življenjskih razmer v mestu. Tja je tudi že prispel kitajski minister za javno varnost Meng Jianzhu.

Objavljeno
04. september 2009 14.16
Ta.R./Ti. Kr.
Ta.R./Ti. Kr.
Peking - V glavnem mestu kitajske pokrajine Xinjiang Urumqi, kjer živi 1.8 milijona prebivalcev, se je danes že tretji dan zbralo veliko ljudi, ki protestirajo zaradi slabih življenjskih razmer v mestu.

Okoli tisoč protestnikov se je že spopadla s policijo, a ti so po približno uri uspeli prevzeti nadzor nad razmerami.

Protestniki želijo tudi doseči, da bi pospešili sojenje ljudem, ki so obtoženi etničnega nasilja nad pripadniki Hana in pripadniki muslimanske manjšine Ujiguri. Kitajske oblasti so za napade, ki so se odvijali julija letos obtožili Ujigurske separatiste.

Prebivalci provinca Xinjiang so namreč versko razdeljeni na dve veliki skupini. Na muslimanske Ujigure in Ujigure, ki so pripadniki Hana.

Nekateri protestniki zahtevajo tudi odhod drugega človeka Komunistične partije v Xinjiangu.

V četrtek se je v Urumkiju zbralo več deset tisoč prebivalcev, ki so zahtevali varnostna zagotovila, potem ko se je v mestu zvrstila vrsta čudnih napadov z injekcijo. V mestu so uradno zabeležili 476 tovrstnih napadov. Za zdaj ni znano, kakšna vsebina se skriva v injekcijah, žrtve pa doslej niso kazale znakov okužbe. Oblasti so v zvezi napadi prijele 21 ljudi, a so se ti nadaljevali.

Na omenjene napade se je odzval tudi kitajski minister za javno varnost Meng Jianzhu, ki je že v Urumqi. Prepričan je, da so za napade odgovorne "etnične separatistične sile" in da poskušajo odgovorni "spodkopati etnično enotnost" v mestu.