Tudi to je Srbija: Radost, energija in ljubezen po nareku

Dobili smo fotografijo navodil, s katerim so prireditelji opremili vse udeležence množičnega zborovanja v čast Vladimirju Putinu.

Objavljeno
18. januar 2019 18.30
Posodobljeno
18. januar 2019 18.51
Privrženci srbskega predsednika Aleksandra Vučića na mitingu ob obisku ruskega predsednika Vladimirja Putina v Beogradu. FOTO: Jože Suhadolnik
Beograd - Uradno je v Beograd 1200 avtobusov pripeljalo ljudi iz drugih srbskih mest in zlasti s podeželja na velikanski shod v podporo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Medtem ko ni dvoma o iskreni privrženosti srbskega predsednika Aleksandra Vučića ruskemu predsedniku, je dvom o navdušenju množic nad visokim gostom bil še kar opravičen, kar dokazujejo tudi navodila, ki so jih prireditelji razdelili udeležencem.

image
Dopis, ki so ga dobili udeleženci shoda za Putina. Foto Novica Mihajlović


Avtobusi so v Beograd potovali, organizirani v konvoje. Kar se je običajnemu udeležencu v prometu med obiskom Putina v Beogradu ob silnem prometnem kaosu zgolj dozdevalo, zdaj potrjuje tudi kopija navodila, ki so ga prejeli vsi potniki na teh avtobusih. »Vsi avtobusi našega 'konvoja' se bodo prvič ustavili na (lokacija parkirišča), kjer boste dobili hrano in pijačo za pot,« se glasi prva od sedmih točk navodil za ravnanje podpornikov Putina in Aleksandra Vučića.

Druga točka pojasnjuje, da se, razen v morebitnih nujnih primerih, avtobus pred Beogradom ne bo ustavljal, v tretji točki je navedena okvirna lokacija, kjer bo avtobus parkiran v času shoda. Četrta in peta točka pojasnjujeta, kako se morajo udeleženci vesti do vodij poti in kako jim morajo biti neprestano dosegljivi za njihove telefonske klice.

Najbolj zanimiva je šesta točka navodil, kjer je pojasnjeno, kje morajo udeleženci prevzeti srbske oziroma ruske zastavice in v katero smer morajo hoditi po prevzemu. »Upamo, da se zavedate, kako pomembno je, da med sprehodom pokažete radost, energijo in ljubezen do gosta, ki prihaja pomagat naši državi,« je zapisano v pozivu na koncu šeste točke navodil.

image
Medtem ko ni dvoma o iskreni privrženosti srbskega predsednika Aleksandra Vučića ruskemu predsedniku, je dvom o navdušenju množic nad visokim gostom bil še kar opravičen. FOTO: Jože Suhadolnik


V zadnji točki je zapisano, koliko časa imajo udeleženci shoda za vrnitev do avtobusa, ob tem pa je še svarilo, da več kot 15 minut po določenem času odhoda avtobus ne bo čakal nikogar.
 

Udeleženci morda niso bili iskreni, Vučić je pa bil


Da udeležencem ni bilo prav veliko mar, kaj jim ima povedati dvojec Vučić - Putin, je bilo opazno že med kratkim sprehodom med množico. Navdušenja med publiko ni bilo prav veliko, kar je po mnenju lokalnih poznavalcev razmer v Srbiji neposredna posledica tega, da so bili udeleženci plačani za  svojo pot v Beograd.

Povsem nasprotno pa je Vučić s svojim govorom končno pokazal svoj pravi obraz, ki je proruski in ni naklonjen Evropi, kot bi marsikdo v Evropski uniji rad verjel, je prepričan politični analitik Blagoje Grahovac, sicer upokojeni general vojaškega letalstva, ki je brez službe prvič ostal že leta 1988, ko je dejal, da Jugoslavije ni več, ker jo je uničil Slobodan Milošević. Grahovac si je zaradi odločnega zavračanja sodelovanja v balkanskih vojnah pri srbskih nacionalistih prislužil etiketo narodnega izdajalca.

Grahovac opozarja, da je Vučić vse do včeraj razmeroma spretno prepričeval Evropsko unijo, da je proevropsko usmerjen, včerajšnji iskreni nastop pa je odpravil vse dvome o njegovi pravi usmerjenosti. »Ta gotovo ni proevropska ali prozahodna, če hočete, o tem zdaj ne sme biti več nobenega dvoma, ampak je proruska,« je posvaril sogovornik, ki pa o odzivu EU na Vučićevo odkritje pravih kart ne želi ugibati.