Tudi v Franciji odkrili sledi radioaktivnega joda

Na Upravi RS za jedrsko varnost so prejšnji teden potrdili, da v Sloveniji takega sevanja niso zaznali.

Objavljeno
15. november 2011 12.17
Posodobljeno
15. november 2011 12.24
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Pariz - Francoski inštitut za radiološko zaščito in jedrsko varnost (IRSN) je sporočil, da so prejšnji teden v ozračju izmerili majhne količine radioaktivnega izotopa joda 131. O podobnem odkritju v nekaterih srednjeevropskih državah je prejšnji teden poročala tudi Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA).

Koncentracija izotopa joda 131, ki so jo izmerili na severu in vzhodu Francije, je znašala nekaj mikrobekerelov na kubični meter. Kot je ob tem sporočil IRSN, izmerjena koncentracija ni nevarna za zdravje, piše Slovenska tiskovna agencija.

Kot so še sporočili z inštituta, vir in čas radioaktivnega izpusta za zdaj nista znana. Izotop jod 131 je sicer kratkoživ, saj je njegova razpolovna doba okoli osem dni. Zato radioaktivnost verjetno ne more izhajati iz japonske jedrske elektrarne Fukušima, kjer je bila marca jedrska nesreča.

V Sloveniji takega sevanja niso zaznali

IAEA je prejšnji teden sporočila, da so nizke količine radioaktivnega izotopa joda 131 odkrili na Češkem, Poljskem, Slovaškem in v Avstriji, vendar pa koncentracija, ki so jo izmerili v ozračju, ni škodljiva za zdravje. Na Upravi RS za jedrsko varnost so prejšnji teden za STA potrdili, da v Sloveniji takega sevanja niso zaznali.