Tudi v Parizu na ulice proti zategovanju pasu   

Francoska vlada je predstavila predlog proračuna 2013.

Objavljeno
28. september 2012 17.19
Mimi Podkrižnik, zunanja politika
Mimi Podkrižnik, zunanja politika
Cilj francoske vlade, ki je danes predstavila predlog proračuna 2013, je jasen: javnofinančni primanjkljaj bodo s 4,5 odstotka znižali na tri odstotke BDP. Da bi zastavljeno dosegli in tako tudi ohranili »kredibilnost države«, bodo morali izdatke zmanjšati za več kot 30 milijard evrov.

Medtem ko je minister za finance Pierre Moscovici prepričan, da je pot mogoča, čeprav morda res najtežja v zadnjih treh desetletjih, se nekateri analitiki, pa tudi politični kolegi bojijo, da bo nevzdržna. Minister vztraja, da se hoče proslaviti kot politik, ki je zmanjšal dolg, kajti »država, ki se zadolžuje, je država, ki se siromaši, izstavlja račun prihodnjim generacijam in se izroča finančnim trgom.«

Dolg in deficit sta prevelika, da bi križem držali roke, skrb zbuja podatek, da so konec avgusta prešteli več kot tri milijone povsem brezposelnih, kar je največ po letu 1999. Hollandovo Francijo zatorej prihodnje leto čaka: po deset milijard naj bi privarčevali v javnem sektorju, za deset naj bi davčno dodatno obremenili gospodinjstva, še za enkrat toliko pa (predvsem velika) podjetja. Kakor zagotavlja vladajoča politika, bo poskrbela za večjo davčno progresivnost, zato se večini: devetim od desetih Francozov menda ni bati dodatnih bremen. Pač pa bodo 6,3 milijarde evrov z davki odškrnili najbogatejšim gospodinjstvom: tudi s 75-odstotno obdavčitvijo zaslužkov nad milijon evrov. K 30 milijardam bodo prišteli še sedem milijard, kolikor so jih že izglasovali julija in še poltretjo milijardo iz zakona o financiranju socialne varnosti.

Proti vedno novim varčevalnim ukrepom doma in v Evropi, tudi proti ratifikaciji fiskalnega pakta v francoskem parlamentu bodo na poziv Leve fronte ter številnih organizacij in sindikatov v Parizu protestirali v nedeljo. Z uličnimi sprevodi se bodo postavili proti politiki domačih socialistov, prvič in jasno, odkar so ti na oblasti in je predsednik François Hollande »snedel obljubo, da bo ponovno izpogojeval fiskalni pakt«. Organizatorji manifestacije so zapisali, »da bo fiskalni pakt Unijo zavrtel v spiralo, tveganje za splošno revščino je veliko. To bi bilo prvo močno nazadovanje po drugi svetovni vojni.«

Francoski javnofinančni primanjkljaj je med najvišjimi v Evropi: za irskim, grškim, španskim, portugalskim in slovaškim. Proračun 2013 temelji na predvidevanju, da bodo imeli 0,8-odstotno gospodarsko rast, leta 2014 pa že 2-odstotno.