Tuđman zahteva razpis referenduma

Miroslav Tuđman, sin pokojnega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana je premierki Jadranki Kosor poslal odprto pismo, v katerem zahteva razpis referenduma o arbitražnem sporazumu med Hrvaško in Slovenijo.

Objavljeno
11. november 2009 19.59
Da. O./STA
Da. O./STA
Zagreb - Hrvaški neodvisni predsedniški kandidat Miroslav Tuđman je premierki Jadranki Kosor poslal odprto pismo, v katerem je poudaril, da vlada mora razpisati referendum o arbitražnem sporazumu med Hrvaško in Slovenijo zaradi zahteve, ki jo je podpisalo več kot 600 hrvaških državljanov. Tuđman je zapisal, da je omenjena skupina "zavest naroda".

Zahtevo za razpis referenduma o arbitražnem sporazumu, s katerim nameravata hrvaška in slovenska vlada določiti način za reševanje spora o meji med državama, so med drugim podpisali hrvaški akademiki, profesorji, doktorji znanosti in generali ter člani komisije Iustitia et pax Hrvaške škofovske konference.

 

"Ali se zavedate, da lahko Hrvaška s sprejemanjem arbitraže in neuveljavljanjem mednarodnega prava izgubi suverenost na delu ozemlja in da boste prevzeli odgovornost za posledice za hrvaško državo ter njene državljane," je Tuđmanovo pismo povzela hrvaška tiskovna agencija Hina.

 

Starejši sin pokojnega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana je poudaril, da je bil prvi, ki je zahteval omenjeni referendum. Medtem so namreč pobude sprožili še nekateri predsedniški kandidati in nevladne organizacije.

 

Po Tuđmanovem mnenju bi hrvaška vlada in sabor z referendumom le okrepila svoj pogajalski položaj ter dobila podporo in smernice, kako voditi pogajanja s Slovenijo in EU. Ocenil je, da je morebitni slovenski referendum le še eden izmed pritiskov na Hrvaško in EU.

 

Hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković je dejal, da referendum o arbitražnem sporazumu na Hrvaškem ni potreben. "Če kdo misli drugače, ima možnost, da zbere dovolj podpisov in organizira referendum," je izjavil Jandroković. Pobudniki referenduma potrebujejo na Hrvaškem najmanj pol milijona podpisov za njegov razpis.

 

Premierka je v ponedeljek dejala, da bo hrvaška vlada do konca tega tedna poslala v sabor predlog zakona o ratifikaciji arbitražnega sporazuma, kar bi se lahko zgodilo že v četrtek, ko je napovedana seja vlade. Medtem je predsednik sabora Luka Bebić dejal, da bodo poslanci o arbitražnem sporazumu s Slovenijo razpravljali ali konec novembra ali najpozneje do srede decembra, ko bodo sklenili zadnjo letošnjo saborsko sejo.