Tuji mediji o obsodbi nekdanjega slovenskega premiera

Obsodba Janeza Janše v zadevi Patria odmeva v Evropi, pa tudi v ZDA in na Kitajskem. Najbolj so se razpisali avstrijski mediji.

Objavljeno
05. junij 2013 15.17
Janša - sojenje
Mo. B., T. Sch., Ma. Ja., Delo.si; U. Č., Dunaj
Mo. B., T. Sch., Ma. Ja., Delo.si; U. Č., Dunaj

Ljubljana − O obsodbi nekdanjega slovenskega premiera in predsednika stranke SDS Janeza Janše na dve leti zapora poročajo številni tuji mediji.

Slovenija se je tako znova znašla na naslovnici britanskega spletnega portala BBC, ki je objavil, da je Janša marca odstopil ravno zaradi obtožb o korupciji. 

Da je Janša pravzaprav odstopil zaradi poročila protikorupcijske komisije, pa poroča Washington Post. Ta med drugim piše, da se je pred okrajnim sodiščem v Ljubljani danes zbralo več sto privržencev nekdanjega premiera.

Precej pozornosti obsodbi namenja avstrijski tisk

Večina avstrijskih medijev poroča o sodbi, saj je primer Patria povezan z avstrijskim lobistom Hansom-Wolfgangom Riedlom, ki so ga zaradi korupcije 4. aprila obsodili na tri leta zaporne kazni.

Na spletni strani avstrijskega dnevnega časopisa Standard so novico o obsodbi Janše, Krkoviča in Črnkoviča ter o množičnih protestih Janševih privržencev pred sodiščem, ki so proces kritizirali kot politično motiviran, najprej povzeli po avstrijski tiskovni agenciji APA. Pozneje je novinarka časopisa v članku na spletni strani obnovila dogajanje, ki je privedlo do obsodbe Janeza Janše. V prispevku piše, da se je nekdanji premier po razkritju domnevnega korupcijskega škandala začel predstavljati kot žrtev postkomunistične obnove, stranka SDS pa je celo govorila o zaroti finskih in slovenskih »tovarišev« − socialnih demokratov. 

Janša se je po pisanju Standarda lotil tudi medijev. Aprila je tako njegova stranka dvanajst novinarjev prijavila častnemu razsodišču, ker so menda manipulativno poročali o procesu proti Janši in drugim obtoženim v primeru Patria. Posebno pomembnost novinarka pripisuje avstrijski sodbi v primeru Patrie proti lobistu Hans-Wolfgangu Riedlu, ki je menda Janšo »razjezila«. Slovenski politolog Marko Lovec pa je za Standard povedal, da bi v vsaki drugi demokratični državi obtoženi politik odstopil.

Tudi drugi največji avstrijski časnik Die Presse je svoje poročanje o obsodbi, ki ji sprva ni namenil večje pozornosti − v Avstriji so novica št. 1 še vedno hude poplave − dopolnil. Po pisanju novinarjev se je Janša po obsodbi kazal borbeno, kakor vedno (časnik navaja razsodbo iz leta 1988), a je imel po njihovem pisanju v očeh solze, deloval pa je zlomljeno. Dogajanje pred sodiščem je bilo po njihovem pisanju turbulentno, po razsodbi pa se je spremenilo v mešanico med gonjo in triumfalnim sprevodom do hotela Union.

Precej pozornosti so obsodbi namenili tudi pri spletni izdaji časopisa Kurier, kjer so natančneje opisali proteste pred sodiščem, povzemali pa so tudi nekatera sporočila na družabnem omrežju twitter: »Zgodovina se ponavlja ... tega ne smemo dovoliti!«, pa tudi izjave Janševih nasprotnikov: »Janša mora v zapor!«

O obsodbi poročajo tudi hrvaški mediji

O obsodbi Janše, Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča poročajo tudi številni hrvaški mediji. Spletni portal Hrvatske radiotelevizije med drugim piše, da vsi trije obtoženi vztrajajo, da so nedolžni; Janša pa da je sodni pregon označil za politično motiviranega in zatrdil, da ga z afero poskušajo odstraniti s politike.

Reški Novi list poroča, da je bila sodba izrečena v naelektrenem ozračju, saj so se pred sodiščem zbrali Janševi privrženci, prepričani v njegovo nedolžnost, ki so protestirali proti »komunističnemu sodišču«, hkrati pa je na drugi strani ceste protestirala manjša skupina Janševih nasprotnikov, ki so menili, da bi moral nekdanji slovenski premier za zapahe že pred dvema desetletjema.

Jutarnji list poroča o 300 privržencih Janše − HRT o več kot 500 − , ki so se zbrali pred sodiščem z rdečimi nageljni, razvili pa so tudi slovensko zastavo. Med drugim so omenili tudi »virtualno vojno«, ki se je nekaj dni pred izrekom sodbe bíla na Facebooku. Od 690, ki so se izrekali, jih je 370 menilo, da Janša ni kriv.

Informacijo povzemajo tudi drugod po svetu

O današnji odločitvi poroča tudi kitajska tiskovna agencija Xinhua, ki med drugim piše, da se obsodba nanaša na pogodbo s finsko Patrio, težko okoli 278 milijonov evrov. Kot poročajo, 54-letni Janša obtožbe zanika. Zaradi podkupnin pa naj bi država utrpela za približno 16,8 milijona evrov škode.

O dveletni zaporni kazni in 37.000 evrih globe pišejo tudi srbska tiskovna agencija Tanjug, francoska AFP, britanski Reuters, ameriška AP, nemška DPA in italijanska ANSA. Novice tiskovnih agencij povzemajo še v številnih drugih medijih po svetu.