Tuji tisk o napadu na Cheneyja

Evropski tisk se v današnjih odzivih na neuspeli poskus atentata na ameriškega podpredsednika Cheneya strinja, da Nato ne uresničuje svojih ciljev.

Objavljeno
28. februar 2007 12.45
Dick Cheney
Rim/Pariz/Dunaj/Madrid - Evropski časniki danes komentirajo torkov samomorilski napad na oporišče ZDA v Afganistanu, do katerega je prišlo, ko se je tam mudil ameriški podpredsednik Dick Cheney. .

La Repubblica:
Trenutno imajo ZDA v Afganistanu 27.000 vojakov. Minulo leto je bilo za ameriške sile najbolj krvavo, odkar je ameriški predsednik George Bush oktobra 2001 izdal ukaz za bombardiranje Kabula z namenom strmoglaviti talibsko vlado, ker je ta zavračala izročitev Osame bin Ladna ZDA in obenem odgovornim za napade 11. septembra še naprej dajala zatočišče. Do konca leta 2005 je bilo v Afganistanu le 21 samomorilskih napadov, samo v minulem letu pa je njihovo število naraslo na 139. Pri tem gre za "irakizacijo" gverilske vojne, ki Pentagonu povzročajo hude skrbi.

El Pais: Neuspeli atentat na ameriškega predsednika Richarda Cheneyja kaže, kako resno je potrebno vzeti talibi v Afganistanu. Cheneyjev obisk je bil skriven in odločen v kratkem roku. To dokazuje, da talibi dobivajo informacije iz prve roke in da lahko hitro udarijo. Talibi pridobivajo na moči, tembolj ko afganistanska vlada propada v dekorativen organ. Varnostne sile Nata ne zadostujejo. Med prebivalstvom pa narašča dvom v obljube Zahoda.

Die Presse: Koncept, ki so ga Američani, Nato, Zahod pripravili za pomiritev Afganistana zagotovo ni napačen: Vojaški spopad s talibskim uporom, hkrati pridobitev civilnega prebivalstva s pomočjo za obnovo in s tem izsušitev gojišča za talibe. Tudi vključitev Pakistana, kjer imajo talibi prostor za umik in nabor, v rešitev konflikta, je med pravilnimi prizadevanji za rešitev talibskega vprašanja. A očitno se tako kot prej zatika pri uresničevanju vseh teh pravilnih ukrepov. Drugače Nato ne bi bilo potrebno drgetati pred pomladno ofenzivo talibov. In drugače bi lahko Dick Cheney tudi sredi Kabula v miru zajtrkoval.

Le Figaro: Poleg pogosto kritiziranega vodenja vojne z vojaškimi operacijami, ki imajo hude posledice za civilno prebivalstvo, vprašanja postavlja tudi politika afganistanskega predsednika Hamida Karzaja. Politiki, odgovorni za korupcijo v Afganistanu, neuspeh v boju proti pridelavi maka in pomanjkljiva pravna država, vse to ne prispeva k pridobitvi podpore med prebivalstvom. Na regionalni ravni nalogo mednarodnih sil otežuje Pakistan, kjer lahko talibani dobijo zaledje ali od tam začnejo napade. Ameriški podpredsednik Dick Cheney je pakistanskega predsednika Perveza Mušarafa v zvezi s tem izrecno posvaril. To je prvi korak, ki pa bi mu morala brez nadaljnjega obotavljanja slediti celovita vnovična vzpostavitev reda, če želijo nato vsi skupaj zmagati v vojni proti talibanom.