Tunizijski otroci bodo lahko sestavljali molotovke

Vodstvu tunizijske otroške revije grozi kazenski pregon zaradi objave članka o izdelavi in uporabi zažigalnih bomb.

Objavljeno
10. oktober 2012 15.00
TUNISIA-MAGAZINE/PETROLBOMB
A. M., zunanja politika
A. M., zunanja politika

Tunis — Pomladno vrenje, ki je na začetku leta 2010 izbruhnilo v Tuniziji in se nato razširilo na večji del arabskega sveta, ob tem pa odpihnilo v zgodovino vrsto tamkajšnjih despotov, začenši prav z dolgoletnim tunizijskim predsednikom Zinejem el Abidinom Ben Alijem, je očitno revolucionarno navdihnilo tudi urednike tamkajšnjih otroških časopisov.

Kakor poroča agencija Reuters, je namreč ena izmed najbolj branih tunizijskih otroških revij Kavs Kuza (oziroma Mavrica, kakor se glasi njeno ime v prevodu), namenjena otrokom v starosti od pet do petnajst let, objavila članek o zgodovini in uporabi zažigalnih bomb, bolj znanih pod imenom molotov koktail. Članek, objavljen v rubriki Kotiček znanja, ki mu je priložena tudi ilustracija, med drugim predstavlja podroben način izdelave tega improviziranega orožja.

Tunizijsko ministrstvo za ženske in družinske zadeve je v ogorčenem odzivu obtožilo revijo, da z omenjenim člankom »spodbuja nasilno in teroristično miselnost« in obenem napovedalo kazenski pregon njenega vodstva. Revija ogroža življenja otrok s spodbujanjem uporabe zažigalnih bomb v vandalskih in terorističnih dejanjih, so še sporočili z ministrstva.

Tunizijo še vedno pretresajo občasni ulični protesti in izbruhi nasilja, predvsem zaradi neizpolnjenih zahtev akterjev vstaje proti nekdanjemu režimu po odločnem obračunu s korupcijo in ekonomskem razvoju, v naboru sredstev, po katerih posegajo demonstranti, pa so v nekaterih primerih tudi molotovke.