Tunizijski premier imenoval vlado in razpustil obveščevalno službo

Tunizijski premier Beji Caid Esebski je danes imenoval novo začasno vlado, v kateri ni več ministrov, ki so službovali v času režima odstavljenega predsednika Zina El Abidina Ben Alija.

Objavljeno
07. marec 2011 18.32
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Tunis - V novo 22-člansko vlado, ki so jo poimenovali »javna avtoriteta«, so danes imenovali pet novih ministrov in dve ministrici. Odstop vseh politikov, ki so delovali v času padlega režima, je bila ena izmed glavnih zahtev protestnikov jasminove revolucije. Prav zaradi te zahteve, pri katere so protestniki vztrajali, kljub odhodu dolgoletnega predsednika Zina el Abdidin Ben Alija, so minuli teden odstopili nekdanji premier Mohamed Ganuši in dva druga ministra. Še dva opozicijska ministra sta odstopila nekaj dni kasneje.

Začasna vlada bo vladala do začasnih volitvah, ki so predvidene za 24. julija.

Nova tunizijska vlada je danes še sporočila, da je razpustila generalni direktorat za državno varnost. Pod njegovim okriljem je delovala tudi politična policija, ki jo mnogi obtožujejo številnih zločinov proti človečnosti. V času starega režima naj bi namreč vohunila za državljani Tunizije in jih mučila ter tako zatirala vzpon opozicije v državi. Tunizijska vlada je na Facebooku zapisala, da so službo razpustili v duhu vrednot in načel revolucije.