Turčija bo vztrajala pri svojem

S turškega zunanjega ministrstva so sporočili, da bo Turčija kljub delni zamrznitvi pristopnih pogajanj vztrajala pri zaprtju svojih pristanišč in letališč za grški del Cipra.

Objavljeno
13. december 2006 14.13
Ankara - Turčija bo vztrajala pri zaprtju svojih pristanišč in letališč za transport z grškega dela Cipra, vse dokler ne bo odpravljena osamitev turškega dela otoka, je danes v Ankari ponovil tiskovni predstavnik turškega zunanjega ministrstva Namik Tan. "Nikoli nismo imeli namena narediti kaj enostranskega," je dejal.

"Odločno smo zagovarjali naše stališče, ki izključuje vsakršen premik, vse dokler niso ukinjene sankcije, vzpostavljene proti Turški republiki Severni Ciper," je glede izida ponedeljkovega zasedanja zunanjih ministrov EU dejal Tan. Spomnil je, da je Evropska unija obljubila, da bo odpravila izolacijo severnega Cipra, ki ga sicer priznava le Turčija.

"Naši odnosi z EU se bodo nadaljevali na pravičnih in objektivnih osnovah," je dodal tiskovni predstavnik, hkrati pa unijo obtožil, da je "podlegla" pritiskom ciprskih Grkov.

Zunanji ministri EU so v ponedeljek v Bruslju sprejeli odločitev o delni zamrznitvi pristopnih pogajanj s Turčijo, ker ta ne spoštuje svojih zavez do Cipra. Po dolgotrajnih pogovorih so se strinjali, da zamrznejo osem od 35 pogajalskih poglavij, kot je predlagala Evropska komisija.