Turški parlament odobril vojaški poseg v Siriji

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je sporočil, da Turčija »ne namerava začeti vojne«.

Objavljeno
04. oktober 2012 09.00
Posodobljeno
04. oktober 2012 09.04
TURKEY-SYRIA-UNREST
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si

Ankara − Turški parlament je na današnjem izrednem zasedanju odobril morebitno vojaško posredovanje v Siriji. Po poročanju tamkajšnje tiskovne agencije so poslanci izglasovali zakon, ki vladi podeljuje moč, da v obdobju enega leta nad tarče v Siriji pošlje bodisi vojake bodisi letala, če bi se ji to zdelo potrebno.

Predlog je po poročanju britanske mreže BBC podprlo 320, proti pa je bilo 129 poslancev. Zakon, ki bo tovrstno posredovanje omogočal, so spisali na včerajšnjem izrednem zasedanju vlade.

»Turčija noče vojne s Sirijo«

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je sporočil, da Turčija »ne namerava začeti vojne v Sirijo«. Kot je pred tem po pisanju tiskovne agencije AP dejal že njegov pomočnik, je turško bombardiranje tarč v Siriji in zahteva vlade, da parlament potrdi morebitne nadaljnje čezmejne operacije, zgolj svarilo.

»Vse, kar želimo v tej regiji, je mir in varnost. To je naš namen. Naš namen ni sprožiti vojne s Sirijo,« je še dejal Erdogan, a Damask pozval, naj ne preizkuša potrpljenja turške vlade.

Turčija še naprej obstreljuje tarče v Siriji

Včerajšnji incident ob turško-sirski meji, v katerem je bilo ubitih pet turških civilistov, je sicer poskrbel za precejšnjo zaostritev odnosov med Ankaro in Damaskom. Turške varnostne sile so tako tudi davi obstreljevale tarče v Siriji, s čimer so se odzvale na čezmejno bombardiranje mesta Akçakale na jugovzhodu države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

S povračilnimi ukrepi za krvavi dogodek so turške sile začele že včeraj in nadaljevale pozno v noč. Pri tem je bilo po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice ubitih več sirskih vojakov. Turški izstrelki so namreč zadeli vojaško postojanko v bližini mesta Tal Abjad, od koder je v Turčijo priletela granata.

Včerajšnji incident je bil prvi, v katerem so po izbruhu protirežimskih protestov in nasilja v Siriji sredi marca lani krvavi davek plačali turški civilisti. Pred tem incidentom se je namreč najhujši podobni dogodek zgodil junija, ko je Sirija sestrelila turško vojaško letalo, pri čemer sta umrla oba pilota.

Sirija se opravičuje

Sirski režim se je po pisanju tiskovne agencije Sana opravičil za včerajšnji krvavi incident, družinam ubitih in ranjenih Turkov pa izrazil sožalje. Sirski minister za informiranje Omran al Zubi je tudi dejal, da sirska stran preiskuje ozadje dogodka.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je metdem po pisanju Washington Posta dejal, da mu je sirska stran sporočila, da tragični dogodek obžaluje in mu zagotovila, da se ta ne bo več ponovil.

Turčija išče podporo mednarodne skupnosti

Turčija se je zaradi incidenta obrnila tudi na mednarodno skupnost. Od varnostnega sveta Združenih narodov je tako že zahtevala, da zaradi bombardiranja sprejme ukrepe proti Damasku. »To je dejanje agresije Sirije proti Turčiji,« je v pismu gvatemalskemu veleposlaniku pri ZN Gertu Rosenthalu, ki trenutno predseduje 15-članskemu svetu, zapisal turški veleposlanik v ZN Ertugrul Apakan. »To je sramotna kršitev mednarodnega prava in kršitev mednarodnega miru in varnosti. Turčija poziva k takojšnji prekinitvi tovrstnih nesprejemljivih kršitev,« je dodal.

Po pričakovanjih bo varnostni svet še danes potrdil besedilo, ki bo kar najostreje obsodilo sirsko bombardiranje in Damask pozvalo k »spoštovanju suverenosti in ozemeljske celovitosti sosed«, poroča AFP. Večina članic varnostnega sveta je bila sicer pripravljena izjavo podpreti že včeraj, a je Rusija, sicer tesna zaveznica režima v Damasku, prosila, da njeno objavo ustavijo, dokler se ruski diplomati ne posvetujejo z Moskvo.

Odposlanci Ankare pa so se po podporo obrnili tudi na zvezo Nato. Iz tam so že sporočili, da »zavezništvo še naprej podpira Turčijo, zahteva takojšnjo prekinitev tovrstnih agresivnih dejanj proti zaveznici in sirski režim poziva, naj preneha s sramotnimi kršitvami mednarodnega prava«.