Turčija ni povabljena

Ankara je kritizirala nemško predsedstvo Evropske unije, ker Turčije kot kandidatke za članstvo v uniji ni povabilo na neformalni vrh EU v Berlinu.

Objavljeno
20. marec 2007 17.41
Merklova: Sklenjen je bil pravičen dogovor
Ankara - Ankara je danes kritizirala nemško predsedstvo Evropske unije, ker Turčije kot kandidatke za članstvo v uniji ni povabilo na neformalni vrh EU v Berlinu, na katerem bodo evropski voditelji obeležili petdeset let od podpisa Rimske pogodbe. S tem je Nemčija po mnenju Turčije zamudila priložnost, da bi se EU svetu prikazala kot velika in raznolika družina.

Prireditelji lahko povabijo kogar koli želijo

Predstavnik za odnose z javnostjo turškega zunanjega ministrstva Levent Bilman je poudaril, da imajo prireditelji vrha seveda vso diskrecijsko pravico, da povabijo, kogar koli želijo. Vseeno pa meni, da bi se Turčija in ostale kandidatke za članstvo v uniji berlinskega vrha morale udeležiti.

"Če bi Nemčija na srečanje povabila tudi države kandidatke, bi bilo to pomembno politično sporočilo in prikaz enotnosti evropske družine," je še dejal Bilman.

Turčija bi morala odpreti svoja letališča in pristanišča za ciprska letala in ladje

Turčija, kandidatka za članstvo v EU od leta 1963, je pristopna pogajanja sicer pričela oktobra 2005, a je Evropska unija decembra lani zamrznila osem od 35 poglavij v pogajanjih za članstvo, saj Turčija ni spoštovala zaveze iz tako imenovanega protokola iz Ankare, po katerem bi morala med drugim odpreti svoja letališča in pristanišča za ciprska letala in ladje.

Nemška kanclerka Angela Merkel je bila v preteklosti sicer skeptična do članstva Turčije v EU in je še kot vodja opozicije za večinsko muslimansko državo zagovarjala privilegirano partnerstvo v uniji, po katerem Turčija ne bi uživala vseh pravic članstva.

Na neuradnem vrhu unije 24. in 25. marca v Berlinu naj bi evropski voditelji sprejeli tudi berlinsko deklaracijo, s katero naj bi dali nov zagon ustavni razpravi in evropskemu projektu nasploh.

Deklaracija, ki naj bi bila dolga le nekaj strani, bo razdeljena na štiri dele. V prvem delu bodo opisani dosežki evropskega projekta v zadnjih 50 letih, v drugem bodo izpostavljene skupne vrednote in v tretjem skupne politike.