Turčija: zaradi suma umora bodo izkopali truplo nekdanjega predsednika

Družinski člani nekdanjega predsednika, ki je umrl aprila leta 1993, so vztrajali, da bi bil Özal lahko zastrupljen.

Objavljeno
02. oktober 2012 15.27
šipič ISTANBUL
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Istanbul - Turške oblasti so odredile izkop posmrtnih ostankov nekdanjega predsednika Turguta Özala. Za izkop, ki se je začel danes, so se odločili, potem ko je uradna preiskava letos junija pokazala, da bi bil leta 1993 umrli Özal lahko umorjen.

Po poročanju Slovenske tiskovne agencije so posmrtne ostanke nekdanjega predsednika iz mavzoleja v Carigradu začeli izkopavati danes v jutranjih urah. V nadaljevanju bodo izvedli več testov, ki naj bi pokazali, kaj je bil vzrok njegove smrti. Izvidi obdukcije naj bi bili znani čez dva meseca.

Družinski člani nekdanjega predsednika, ki je umrl aprila leta 1993, so dolgo časa poudarjali, da bi bil Özal lahko zastrupljen. Zdravniki so tedaj trdili, da je takrat 65-letni Özal umrl zaradi srčnega napada. Pet let pred smrtjo je bil sicer nanj izveden poskus atentata.

Özal, ki je bil kurdskega rodu, je umrl v času, ko se je v državi poskušalo najti rešitev konflikta s kurdsko manjšino. Nekdanji predsednik je bil znan tudi po svoji prozahodni usmerjenosti, njegovi ukrepi pa so pripomogli k modernizaciji Turčije. Turčija je bila v času njegovega predsedovanja tudi pomembna ameriška zaveznica v zalivski vojni, še poroča STA.