Turčijo stresel potres z magnitudo 7,3

Najbolj prizadeto je vzhodno turško mesto Ercis, kjer je potres zrušil 80 poslopij. Napovedujejo tudi do tisoč mrtvih.

Objavljeno
23. oktober 2011 14.24
Posodobljeno
23. oktober 2011 14.24
Ti. Kr., Ni. Č., Delo.si
Ti. Kr., Ni. Č., Delo.si

Ankara -  Po dosedanjih podatkih je življenje izgubilo najmanj 75 ljudi, več kot 150 pa jih je bilo ranjenih. Strokovnjaki sicer pričakujejo okoli 1000 žrtev, poroča STA.

»Človeške in gmotne izgube so velike,« se glasi kratko sporočilo urada za naravne nesreče, ki deluje v okviru kabineta predsednika vlade.

Številne večnadstropne stavbe, hoteli in študentski dom so se zrušili. Mesto Ercis s 75.000 prebivalci je bilo po poročanju ameriške tiskovne agencije AP najbolj prizadeto. V tem mestu se je zrušilo okoli 80 stavb, vključno s študentskim domom, medtem ko je število zrušenih stavb v mestu Van po navedbah turškega Rdečega polmeseca doseglo 10.

»Ljudje so panični. Telekomunikacijske storitve so se zrušile. Nikogar ne moremo doseči,« je za televizijo NTV situacijo ocenil župan mesta Van Bekir Kaya. »Mnogo je mrtvih. Številne stavbe so se zrušile, preveč je uničenja,« pa je dejal župan mesta Ercis Zulfikar Arapoglu. »Potrebujemo nujno pomoč, potrebujemo medicinsko osebje,« je dodal.

Žarišče potresa je bilo v vasi Tabanli blizu mesta Van. Turški observatorij Kandilli je magnitudo potresa sprva ocenil na 6,6, njegovo globino pa na pet kilometrov. Ameriški Geological Survey pa je kasneje moč potresa ocenil na 7,3, globino pa na 7,2 kilometra.

Močno so tresenje tal občutili tudi v drugih provincah, sledilo pa je še več popotresnih sunkov z magnitudo do 5,6.

Tresenje tal so občutili tudi v sosednjem Iranu. Potres so na primer občutili v mestu Tabriz, ki je od žarišča potresa oddaljeno okoli 200 kilometrov, a iranski viri govorijo le o paniki med ljudmi. O škodi ali žrtvah zaenkrat iz te države ni poročil.

Potresi so sicer v Turčiji zaradi njene geografske lege pogosti. Leta 1999 je v dveh potresih na severozahodu Turčije umrlo okoli 18.000 ljudi, še piše STA.