Turški reševalci iščejo preživele, doslej umrlo 11 ljudi

Med žrtvami so tudi humanitarni delavci, ki so po katastrofalnem potresu pred tremi tedni Turčiji priskočili na pomoč.

Objavljeno
10. november 2011 07.25
Posodobljeno
10. november 2011 07.36
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Ankara − V potresu z magnitudo 5,6 po Richterjevi lestvici, ki je sinoči stresel vzhodni del Turčije, je po podatkih tamkajšnjih oblasti umrlo že enajst ljudi. Reševalci so izpod ruševin potegnili 28 ljudi, koliko jih je še vedno ujetih pod ruševinami pa ni znano.

V potresu se je zrušilo 25 stavb, med njimi 22 praznih. Med porušenimi stavbami sta tudi dva hotela, v katerih so bivali večinoma novinarji in sodelavci Rdečega polmeseca. Reševalci so danes med drugimi iz ruševin potegnili 41-letnega humanitarnega delavca iz Japonske Atsuši Mijazakija, ki je nekaj ur za tem umrl v bolnišnici. Bil je le eden od skupine japonskih aktivistov, ki so po katastrofalnem potresu pred tremi tedni žrtvam priskočili na pomoč.

Del skupine je bila tudi 32-letna zdravnica Mijuki Konai, ki pa je imela več sreče kot njen kolega. Iz ruševin hotela Bajram so jo potegnili pet ur po potresu, strah pred trdo temo pa je premagala s pomočjo svojega prenosnega računalnika. »Sovražim temo in sprva sploh nisem hotela odpreti oči. Ko sem jih, sem zagledala snop svetlobe, ki mi je dal upanje. Bila je lučka na mojem računalniku,« je povedala za Reuters. Dejala je še, da je v Turčijo odpotovala, da se oddolži za pomoč, ki jo je Ankara namenila Japonski po jedrski katastrofi in dodala, da bo s svojim delom v Turčiji nadaljevala.

V prizadeti provinci izbruhnili protesti

Strokovnjaki so sicer povedali, da srednje močan potres z magnitudo 5,6 v običajnih razmerah ne bi povzročil žrtev ali škode, a so posledice tako hude, ker so bile stavbe poškodovane že prej. Prav zaradi tega so danes v prizadeti provinci Van izbruhnili spontani protesti. Tamkajšnje prebivalce je namreč razjezilo dejstvo, da je država dovolila nadaljnjo uporabo zgradb, ki niso bile potresno varne. Med njimi tudi dva hotela, ki sta se včeraj porušila. Policija je protestnike obvladala z uporabo solzivca.

Po podatkih turških seizmologov je bil epicenter potresa v okrožju Edremit, okoli 15 kilometrov od province Van; po podatkih ameriškega geološkega inštituta pa je bil epicenter potresa 16 kilometrov južno od Vana, na globini pet kilometrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Potres je med prebivalci vzhodnega dela Turčije povzročil novo paniko. Tla so se namreč zatresla manj kot tri tedne po silovitem potresu z magnitudo 7,2, v katerem je življenje izgubilo več kot 600 ljudi, ranjenih pa je bilo več kot 4150.

Turčija sicer leži na enem od geološko najbolj aktivnih območij. Leta 1999 sta severozahod Turčije stresla dva močnejša potres, v katerih je umrlo okoli 20.000 ljudi, leta 1976 pa je mesto Caldiran v provinci Van stresel silovit potres, zaradi katerega je umrlo 3840 ljudi.