Ubijanje preko daljinca

Philip Alston, preiskovalec kršitev človekovih pravic pri Združenih narodih, od Združenih držav zahteva, da pojasnijo pravno ozadje napadov z daljinsko vodenimi letali na vnaprej določene posameznike, proti katerim nikoli ni tekel sodni postopek.

Objavljeno
29. oktober 2009 17.07
Boštjan Videmšek
Boštjan Videmšek
Philip Alston, preiskovalec kršitev človekovih pravic pri Združenih narodih, od Združenih držav zahteva, da pojasnijo pravno ozadje napadov z daljinsko vodenimi letali na vnaprej določene posameznike, proti katerim nikoli ni tekel sodni postopek. Daljinsko vodena letala iz vojaških oporišč v Združenih državah in skrivnih lokacij v Pakistanu upravljajo »operativci« ameriške Centralne obveščevalne službe (CIA), od katere preiskovalec Alston zahteva spoštovanje - in odgovornost - mednarodnih zakonov, ki prepovedujejo tako imenovane »arbitrarne eksekucije«, s katerimi so Američani v Pakistanu ubili več deset vidnih pripadnikov Al Kaide in pakistanskih talibov, večina žrtev daljinsko vodenih napadov pa so bili - civilisti. Združene države vodijo dva programa daljinsko vodenih letal. Enega izvaja vojska (v Afganistanu in Iraku), drugega pa CIA (v Pakistanu in tudi drugod, kjer ameriške sile niso uradno prisotne).

Število daljinsko vodenih napadov se je v zadnjih štirih mesecih močno povečalo. Združene države na severozahodu Pakistana, kjer vsak dan divjajo vse hujši spopadi, dejansko vodijo vzporedno, pred očmi javnosti skrito in nadvse umazano vojno, ki jo absolutno podpira tudi vrhovni poveljnik ameriških sil Barack Obama. Obisk ameriške zunanje ministrice Hillary Clinton v Islamabadu pred dvema dnevoma, ki ga je sicer najbolj zaznamoval samomorilski napad v bližnjem Pešavru, v katerem je bilo ubitih sto dvajset ljudi, je med vrsticami napovedala še bolj intenzivno ameriško vojaško prisotnost v Pakistanu, kjer je proti-ameriško razpoloženje morda najmočnejše na svetu, in kjer je ameriška vojna proti terorizmu zakuhala krvavo državljansko vojno, ki se iz dneva v dan stopnjuje. Čeprav je uradni Islamabad že večkrat dejal, da nasprotuje ameriškim vojaškim posegom na pakistansko ozemlje, se je sodelovanje ameriške in pakistanske vojske od začetka ofenzive pakistanskih varnostnih sil v Južnem Vaziristanu močno okrepilo.

Daljinsko vodena letala so izredno učinkovito orožje, ki so vojno - vsaj za del oboroženih sil - dejansko spremenila v računalniško igrico, ki jo z grozljivimi posledicami za svojimi službenimi »računalniki« s pomočjo igralne paličice igrajo možje v uniformah, ki se potem, ko s pritiskom na ubijejo na videz virtualnega sovraga ali dva ter njihove otroke, odpravijo domov na večerjo. K svojim otrokom. Ironično: ameriški tednik New Yorker v svoji zadnji številki celo piše, da se pri »računalniških morilcih« pojavljavlja post-travmatski sindrom, ki je sicer značilen le za neposredno travmatično izkušnjo.

Več v petkovi tiskani izdaji Delo