Ubili ruskega opozicijskega aktivista

Neznani napadalci so danes ubili vidnega opozicijskega aktivista iz ruske nemirne kavkaške republike Ingušetija Makšaripa Auševa, ki je bil tesen sodelavec opozicijskega aktivista, ki so ga avgusta lani ubili policisti.

Objavljeno
25. oktober 2009 15.18
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Nazran -  Več napadalcev naj bi njegov avtomobil na cesti v sosednji republiki Kabardino-Balkarija prerešetalo z avtomatskim orožjem. Makšarip Aušev je bil tesen sodelavec novinarja, odvetnika in opozicijskega aktivista Magomeda Jevlojeva, ki so ga avgusta lani najprej pridržali in nato ubili policisti. Ubili naj bi ga, ko je skušal zgrabiti orožje enega od policistov.

Po smrti Jevlojeva je Aušev prevzel njegovo spletno stran, ki je bila kritična do regionalnih oblasti in je poročala o zlorabah, ugrabitvah ter umorih v Ingušetiji.

Kmalu po smrti Jevlojeva je Kremelj odstavil osovraženega ingušetijskega predsednika Murata Zjazikova in ga zamenjal z Junus-Bekom Jevkurovim, ki je z obljubami, da bo končal zlorabe civilistov, hitro postal priljubljen. Jevkurov je med drugim zahteval preiskavo smrti Jevlojeva, ki je pokazala, da je bilo policijsko pridržanje nezakonito.

Opozicija se je kritik na račun Jevkurova večinoma vzdržala, vendar pa nasilje še naprej pesti večinsko muslimansko Ingušetijo. Sam Jevkurov je junija komajda preživel samomorilski napad z avtomobilom bombo.