Ubiti trije ameriški vojaki in 25 talibov

V dveh eksplozijah bomb v Afganistanu so bili ubiti trije ameriški vojaki, medtem ko je bilo v spopadih Natovih in afganistanskih vojakov s talibskimi borci na vzhodu in jugu Afganistana ubitih 25 talibov, so sporočili predstavniki ameriške vojske in zveze Nato.

Objavljeno
17. oktober 2009 19.08
Ka.K./STA
Ka.K./STA
Kabul - Kot so sporočili s poveljstva ameriške vojske, sta bila dva ameriška vojaka ubita v petek v eksploziji ob cesti podstavljene bombe na vzhodu Afganistana, še en pa je prav tako v petek umrl v podobnem bombnem napadu na jugu države. S tem se je število letos ubitih ameriških vojakov v Afganistanu povečalo na najmanj 250, medtem ko je zveza Nato, ki poveljuje mednarodnim silam Isaf, letos naštela že najmanj 415 žrtev med mednarodnimi vojaki.

 

Leto 2009 je tako tudi uradno najbolj krvavo leto za mednarodno skupnost vse od invazije v Afganistanu konec leta 2001, ko so strmoglavili talibski režim.

 

Medtem so Natove in afganistanske sile na jugovzhodu Afganistana v operaciji proti talibom ubile 20 njihovih borcev. V napadu so uporabljali tudi letalske sile, so sporočili predstavniki lokalnih oblasti. Med ubitimi naj bi bil tudi lokalni poveljnik talibov.

 

Še pet talibov pa je bilo ubitih v zavezniški operaciji v okolici Helmanda na jugu Afganistana, so sporočile afganistanske oblasti. Pri tem sta bila dva skrajneža tudi zajeta, so še sporočili iz Kabula.