Ubitih 45 tujih članov Al Kaide

V spopadih med pripadniki pakistanskih plemen in tujimi člani teroristične mreže Al Kaida je danes v Pakistanu v bližini meje z Afganistanom umrlo več kot 50 ljudi, v zadnjem tednu pa več kot 200.

Objavljeno
30. marec 2007 19.35
Islamabad - V spopadih med pripadniki pakistanskih plemen in tujimi člani teroristične mreže Al Kaida je danes v Pakistanu v bližini meje z Afganistanom umrlo več kot 50 ljudi, je povedal pakistanski notranji minister Aftab Šerpao. "54 ljudi je bilo ubitih danes, dva pa v četrtek. Med njimi je 45 tujcev. Spopadi se nadaljujejo in so se po neuspešnih mirovnih pogovorih še zaostrili," je še poudaril Šerpao.

Po besedah Šerpaa je med smrtnimi žrtvami 45 uzbekistanskih skrajnežev in sedem članov lokalnih plemen. Slednji po podatkih notranjega ministra zahtevajo, naj se tujci predajo ali zapustijo območje. Sicer pa so se spopadi, v katerih je življenje izgubilo več kot 200 ljudi, začeli pred tednom dni, ko je tamkajšnji poveljnik, sicer privrženec vlade, tujim upornikom odredil, naj se razorožijo.

Dogovor pakistanske vlade s plemenskimi vodji

Potem, ko so ameriške sile v Afganistanu leta 2001 porazile talibe, se je v Pakistan na ozemlja pakistanskih plemen, vključno z Južnim Vaziristanom ob meji z Afganistanom, zateklo na tisoče tujih skrajnežev, med katerimi so tudi talibi, Uzbeki, Čečeni in Arabci.

Pakistanska plemena so sicer s pakistansko vlado sicer že podpisala vrsto dogovorov, s katerimi je vlada poskušala pridobiti plemenske voditelje, ki so pred tem nudili zatočišče upornikom. Po neuspešnih vojaških akcijah, s katerimi so skušali Vaziristan očistiti “gnezdišč Al Kaide“, je pakistanska vlada v upanju za dosego razkola med tujimi skrajneži in lokalnimi plemenskimi vodji s slednjimi sklenila nov dogovor, ki pakistanski vladi omogoča, da se izogne dragim vojaškim akcijam. Pakistanska vojska je z omenjeno strategijo zadovoljna, kar po njihovem mnenju kažejo tudi zadnji spopadi v Južnem Vaziristanu, kjer je po trditvah lokalnega prebivalstva obkoljenih med 300 in 500 Uzbekistancev in Čečencev, vse ceste, ki vodijo na omenjeno območje pa so pod nadzorom okoli 1500 privržencev lokalnega poveljnika Mule Nazirja.