Učitelji v Chicagu se še ne bodo vrnili pred šolske klopi

Več tisoč učiteljev iz Chicaga se je odločilo, da nadaljuje s stavko. Župan jim je zagrozil tudi s pravnimi sredstvi.

Objavljeno
17. september 2012 15.06
USA-CHICAGO/SCHOOLS-STRIKE
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Washington - Šole v ameriškem mestu Chicago že drugi teden ostajajo zaprte.

Več kot 29.000 učiteljev, ki nasprotuje šolski reformi, se še ne namerava vrniti na svoja delovna mesta, saj zahtevajo več časa za premislek o predlogu sporazuma med učiteljskim sindikatom v Chicagu in mestnim šolskim svetom.

Predlog sporazuma je zavrnilo 800 delegatov iz sindikata, ki so z večino odločili, da potrebujejo vsaj še dva dni za premislek o predlogu.

Po poročanju Guadiana je k podaljšanju stavke med drugim prispevalo tudi globoko nezaupanje do župana Chicaga Rahma Emanuela.  

Emanuel je po nepričakovanem zapletu - upal je namreč, da bodo šole danes normalno odprle vrata - stavkajočim učiteljem zagrozil s pravnimi sredstvi. »Ne bom le nemo opazoval, kako otroci Chicaga postajajo figure v notranjem sporu sindikata,« je povedal. Pojasnil je, da učitelji s stavko, ki sicer v javnosti uživa veliko podporo, škodijo učencem.

Več kot 350.000 otrok je zaradi stavke prejšnji teden ostalo doma.

Največ težav so imeli starši mlajših otrok, ki so jim morali zagotoviti varstvo, a učitelji kljub temu ostajajo neomajni.

Najbolj žgoči sta predvsem dve vprašanji - nov način merjenja uspešnosti učiteljev in zapiranje šol.

Stavkajoči učitelji se bojijo, da bi zaradi ocenjevanja njihove uspešnosti glede na ocene učencev brez dela ostal vsak četrti učitelj. Prav tako nasprotujejo načrtu mestnih oblasti, ki nameravajo v kratkem zapreti okoli 100 šol, zaradi česar bi delo izgubilo več kot tisoč učiteljev.