Udarec za ruske nevladne »tuje agente«

Rusija vztraja pri zaprtju ameriške agencije USAID, ki je največji donator ruskih nevladnih organizacij.

Objavljeno
21. september 2012 22.43
RUSSIA- US-AID-DIPLOMACY
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva

Moskva – Ruska oblast vztraja pri odločitvi o zaprtju urada ameriške agencije za mednarodni razvoj (USAID), ki se mora iz Rusije umakniti do 1. oktobra. USAID je največji donator­ ruskih nevladnih organizacij, za njihovo delovanje so lani namenili 41,6 milijona evrov.

Odločitev o zaprtju, za katero so v Washingtonu okrivili dolgo roko ruskega predsednika Vladimirja Putina, je poskrbela za največji ameriško-ruski diplomatski škandal v zadnjih petih letih. »Tako kot vse tuje agencije, ki financirajo ruske nevladne organizacije, mora tudi USAID spoštovati rusko zakonodajo,« je Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov posredno potrdil obtožbe ruskega zunanjega ministrstva, da je odločitev sprožilo njihovo vmešavanje v ruske ­notranje zadeve.

Rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je bila ameriška državna sekretarka Hillary Clinton o tem obveščena že konec junija, tiskovni predstavnik ministrstva Aleksander Lukaševič pa je posredno zavrnil tudi njeno domnevno prošnjo, naj odločitev o zaprtju odložijo do maja 2013. Za to so se zavzemale predvsem ruske nevladne organizacije, ki ocenjujejo, da gre za prvo žrtev novega zakona o nevladnih organizacijah, ki bodo morale zaradi financiranja iz tujine in ukvarjanja s politiko po novem nositi oznako tujih agentov, ki bodo vpisani v poseben državni register, njihov status pa bodo morali v zapisih strogo poudarjati tudi mediji.

Udarec za politiko in človekoljubne organizacije

Zaprtje USAIDA ni udarec samo za znano organizacijo za spremljanje volitev Golos, ki je odločena, da bo ne glede na to izpeljala projekt spremljanja lokalnih in regionalnih volitev – te bodo v 22. ruskih regijah potekale 14. oktobra, pač pa tudi za človekoljubni organizaciji Memorial in moskovsko Helsinško skupino.

»Ustavili bomo vse aktivnosti,« je razočaran direktor Družbe za univerzitetno raziskovanje Viktor Boguslavski, ki se ukvarja s pomočjo obolelim za aidsom in tuberkulozo, podobna usoda se obeta tudi organizaciji Vera, upanje in ljubezen, ki nudi podporo socialno ogroženim, kot so invalidi, migranti in upokojenci.

Po ameriških navedbah naj bi USAID sredstva namenjal celo vladajoči stranki Enotna Rusija, ki je njihov glavni kritik, in to predvsem za podporo programom izobraževanja mladih voditeljev, večji prisotnosti žensk v politiki, civilni družbi in zdravstveni oskrbi. »To so nepodkrepljene trditve ameriške strani,« je predstavnik Enotne Rusije Aleksej Česnakov zavrnil navedbe tiskovne predstavnice ameriškega State Departmenta Victorie Nuland.

Zadnja tuja vladna agencija, ki je morala v Rusiji zapreti svoja vrata, je bil British Council, za katerega so bile leta 2007 usodne obtožbe o izogibanju davkov in kršenju ruske zakonodaje, leta 2003 so postali nezaželeni tudi prostovoljci ameriške organizacije Peace Corps, ki jih je ruska tajna služba FSB obtožila, da vohunijo za ruskimi uradniki.