Ugrabitelj egiptovskega duhovnika res nedolžen?

Nekdanji vodja italijanske vojaške obveščevalne službe Nicolo Pollari je danes pred sodiščem v Milanu zanikal, da bi sodeloval pri ugrabitvi egiptovskega duhovnika in terorističnega osumljenca.

Objavljeno
29. januar 2007 21.57
Nicolo Pollari
Milano - Nekdanji vodja italijanske vojaške obveščevalne službe Nicolo Pollari je danes pred sodiščem v Milanu zanikal, da bi sodeloval pri ugrabitvi egiptovskega duhovnika in terorističnega osumljenca, znanega pod imenom Abu Omar. Pollari je sodišču povedal, da se počuti kot grešni kozel ter da se ne more ustrezno braniti, saj so dokumenti, ki dokazujejo njegovo nedolžnost, zaupni.

Cijini agenti čakajo na razsodbo

Da je Pollari nasprotoval "hipotetičnemu načrtu za nezakonite aktivnosti", lahko s pričanjem dokaže tudi nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi, trdijo Pollarijevi odvetniki. Slednji so Berlusconija, pa tudi aktualnega italijanskega premiera Romana Prodija že večkrat pozvali, naj stopita na mesto za priče.
Italijansko tožilstvo zahteva, da sodišče potrdi obtožnice za Pollarija, za 26 Američanov, od tega 25 agentov CIA, ter za še štiri Italijane, ki naj bi bili prav tako vpleteni v ugrabitev.

Egiptovskega duhovnika Osamo Mustafo Hasana Nasra, znanega tudi pod imenom Abu Omar, naj bi februarja 2003 v Milanu ugrabili agenti CIA in ga preko ameriških oporišč v Italiji in Nemčiji prepeljali v Egipt. Tam naj bi nekdanjega imama v mošeji v Milanu, ki so mu v Italiji v preteklosti odobrili politični azil, mučili, nato pa izpustili in ponovno aretirali.