Ugrabljena turška pilota prosita vlado, naj ukrepa

Šiitski ugrabitelji od turške vlade zahtevajo, da pritisne na sirske upornike in zahteva osvoboditev libanonskih romarjev.

Objavljeno
30. avgust 2013 16.17
LEBANON-CONFLICT-BLAST-TRIPOLI-MOSQUE
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Bejrut – Pilotna turške letalske družbe Turkish Airline, ki so ju pred tremi tedni ugrabili v Bejrutu, sta danes na turško vlado naslovila sporočilo, v katerem sta jo pozvala, naj ugodi zahtevam ugrabiteljev.

Odgovornost za ugrabitev turških pilotov, ki so ju zajeli na poti med bejrutskim letiščem in hotelom, je prevzela šiitska skupina Suvar al Imam al Reda. Od turški oblasti zahteva, da izkoristijo svoje dobre odnose s sunitskimi uporniki in zahtevajo osvoboditev prav tako ugrabljenih libanonskih romarjev. »Prosiva vse, da pomagajo osvoboditi ugrabljene libanonske romarje. Pozdravljava našo državo in najinim družina sporočava, da jih pogrešava,« sta povedala pilota.

Nasilje iz Sirije se medtem vse hitreje plazi čez libanonske meje in poglablja razkol med suniti in šiiti.  Mesto Tripoli se je danes zbudilo ob zvoku eksplozij in strelov. Spopad med privrženci in nasprotniki Bašarja al Asada je naposled preprečila libanonska vojska. Vsaj trije ljudje so bili ranjeni.

Današnje nasilje je izbruhnilo točno teden dni po bombnih napadih v pretežno sunitskih delih Tripolija. Bombni sta odjeknili ravno v času, ko so verniki zapuščali mošeje. Umrlo je več kot 45 ljudi. Teden dni prej je odjeknilo v južnem predmestju Bejruta, ki velja za utrdbo šiitskega gibanja Hezbolaha. Umrlo je 22 ljudi.

Libanonske oblasti, ki niso zavzele uradnega stališča do Sirije, so danes sporočile, da za napad v Tripoliju pred tednom dni krivijo peterico osumljenih, dva sirska državljana in tri libanonske. Anonimni vir je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da Sirca, ki sta domnevno podstavila bombi, trenutno nista v državi, grozi pa jima smrtna kazen.