Ugrabljenega libijskega premiera izpustili

Odgovornost za ugrabitev, menda po navodilih javnega tožilstva, je prevzela skupina nekdanjih upornikov.

Objavljeno
10. oktober 2013 09.57
LIBYA-UNREST-KIDNAP-FILES
Ti. K., Ma. Ja., Delo.si
Ti. K., Ma. Ja., Delo.si

Tripoli − Nekaj ur po jutranji ugrabitvi so napadalci izpustili libijskega premiera Alija Zeidana, ki so ga davi iz njegovega hotela Corinthia v libijski prestolnici odpeljali na neznano lokacijo. Okoliščine dogodka po pisanju tujih tiskovnih agencij še niso znane.

Libijska vlada, ki se je zaradi ugrabitve sestala na izredni seji, je državljane pozvala, naj ostanejo mirni. Sporočila je zgolj še svojo domnevo, da so napadalci nekdanji uporniki proti režimu padlega diktatorja Moamerja Gadafija.

Odgovornost za ugrabitev je le malo pozneje res prevzela skupina nekdanjih upornikov, znana pod imenom Operativna celica libijskih revolucionarjev, ki sicer uradno spada pod pristojnost libijskega obrambnega in notranjega ministrstva. Skupina je sporočila, da so na podlagi libijskega kazenskega zakonika in po navodilih javnega tožilstva aretirali premiera Zeidana, ki ga obtožujejo zločinov proti državi in njeni varnosti.

Iz premierjevega kabineta so se na to odzvali, da jih o odvzemu imunitete predsedniku vlade ni obvestil nihče, ravno tako pa niso dobili nobenih informacij o kakršnem koli zapornem nalogu zoper njega.

Povračilni ukrep za ameriško aretacijo al Libija?

Nov incident v Libiji se je sicer zgodil le pet dni po tem, ko so pripadniki posebnih enot ameriške vojske ujezili in osramotili vlado v Tripoliju, saj so na ozemlju Libije aretirali domnevnega vodjo teroristične mreže Al Kaida Abuja Anasa al Libija. Nekateri mediji tako že ugibajo, da je bila današnja ugrabitev povračili ukrep tako za posredovanje ameriških komandosov kot za pretesne vezi z Zahodom, ki jih Zeidanu islamisti očitajo že dalj časa.

Zeidan, ki so ga na položaj premiera imenovali pred letom dni, je v torek sicer obsodil ameriško operacijo na libijskem ozemlju in dejal, da bi morali libijskim državljanom soditi na domačih tleh. Poleg tega so libijske oblasti od ZDA zahtevale izročitev al Libija, po navedbah Tripolija pa je ameriško posredovanje na libijskih tleh pomenilo hudo kršitev suverenosti države.

Al Libi, čigar pravo ime je Nazih Abdul Hamed al Raghie, je bil vrsto let uvrščen na seznam najbolj iskanih zločincev ameriške zvezne policije FBI, za njim pa je bila razpisana nagrada v višini pet milijonov ameriških dolarjev oziroma okoli 3,7 milijonov evrov. Ameriške oblasti enemu od domnevno ključnih operativcev Al Kaide očitajo sodelovanje v bombnih napadih na ameriški veleposlaništvi v Nairobiju in Dar es Salamu, v katerih je avgusta 1998 umrlo 224 ljudi, več tisoč je bilo ranjenih. Domnevno ga zadržujejo na krovu ameriške vojaške ladje v Sredozemlju.