Ugrabljeni imam zahteva 20 milijonov evrov odškodnine

Abu Omar, ki so ga leta 2003 v Milanu ugrabili agenti Cie, bo od Rima zahteval 20 milijonov evrov odškodnine. ZDA pa so že napovedale, da ne bodo pristale na zahtevo Italije za izročitev nekdanjih agentov.

Objavljeno
29. marec 2007 20.43
Egiptovski duhovnik Osama Mustafa Hasan Nasr, znan tudi pod imenom Abu Omar
Rim - Egiptovski imam Osama Mustafa Hasan, znan tudi kot Abu Omar, ki so ga 17. februarja 2003 v italijanskem Milanu ugrabili agenti ameriške obveščevalne agencije Cia, bo od Rima zahteval 20 milijonov evrov odškodnine, je danes povedal njegov odvetnik Montaser Al Zajat. "Mislim, da je v interesu tako italijanske vlade kot mojega klienta, da najdemo rešitev," je poudaril Zajat.

Že takoj po izpustitvi pred nekaj tedni je Omar napovedal, da se bo vrnil v Italijo in terjal pravico. Denarno odškodnino bo zahteval zaradi težkih psihičnih posledic, ki jih je na njemu pustilo mučenje med štiriletnim ujetništvom v Egiptu, kamor ga je Cia prepeljala iz Italije.

Kot je 16. februarja odločila italijanska sodnica Caterina Interlandi, se bo 8. julija začel sodni proces proti 26 nekdanjim agentom Cia in petim Italijanom, med njimi nekdanjemu vodji italijanske vojaške obveščevalne službe Nicolu Pollariju, zaradi ugrabitve imama Omarja. Ameriška vlada pa je sporočila, da ZDA ne bodo pristale na nobeno zahtevo Italije za izročitev nekdanjih agentov ameriške obveščevalne agencije Cia.