UIC zapustila še zadnje oporišče

Sile somalijske Zveze islamskih sodišč (UIC) so zapustile še zadnje oporišče, mesto Kismaayu na jugu te nemirne države, potem ko so vojaki prehodne vlade ob pomoči etiopske vojske vkorakali v mesto.

Objavljeno
01. januar 2007 20.16
Mogadiš - Sile somalijske Zveze islamskih sodišč (UIC) so danes zapustile še zadnje oporišče, obmorsko mesto Kismaayu na jugu te nemirne države, potem ko so vojaki prehodne vlade ob pomoči etiopske vojske vkorakali v mesto. "Kismaayo je že pod nadzorom vlade. Islamisti so zbežali, letališče in pristanišče sta prosta," je poudaril somalijski premier Ali Mohamed Gedi.

Gadi je po zavzetju mesta s strani sil prehodne vlade Afriško unijo tudi pozval, naj v Somalijo pošlje svoje pripadnike mirovnih sil. "Z AU in državami članicami se pogovarjamo, saj potrebujemo njihovo podporo v mirovnem procesu in pri stabilizaciji države. Radi bi, da čim prej pridejo vojaški opazovalci in mirovne sile," je poudaril Gedi na novinarski konferenci v Mogadišu.

AU je namestitev skoraj 8000 vojakov v Somaliji odobrila že septembra, vendar je temu ostro nasprotovala UIC.

Kot je poudaril Gedi, je odredil, da morajo vsi Somalci v roku treh dni izročiti orožje. "Če ne bodo upoštevali vladne uredbe, jim bo vlada orožje vzela na silo," je poudaril Gedi in dodal, da bo uredba začela veljati v torek. Dejal je še, da se bodo s sodnim procesom soočili vsi voditelji UIC.

UIC bo nadaljevala boj

Predstavniki sil UIC so medtem sporočili, da bodo kljub porazu nadaljevali boj proti silam prehodne vlade in etiopski vojski ter napovedali gverilsko vojno. Kot so medtem sporočili iz Etiopije, se njihove sile iz Somalije ne bodo umaknile, dokler jih bo somalijska prehodna vlada potrebovala.

Povezava z Al Kaido

Afriške in arabske države so Etiopijo že pozvale, naj se iz države umakne, ZDA pa so poudarile, da je Adis Abeba zaradi UIC, ki je po ocenah Washingtona povezan z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida, lahko upravičeno zaskrbljena.

Somalijske vladne sile so s podporo Etiopijcev 28. decembra lani zavzele tudi glavno mesto Mogadiš, ki je bil od junija lani pod nadzorom UIC, prehodna vlada, ki uživa tudi podporo Združenih narodov pa je nadzorovala le mesto Baidoa. Vlado so oblikovali šele pred tremi leti potem, ko je v Somaliji od strmoglavljenja diktatorja Mohameda Siada Barreja leta 1991, zavladalo brezvladje.