Ukradli končno različico dokumentarnega filma o Hodorkovskem

Iz pisarne nemškega režiserja so ukradli končno verzijo dokumentarnega filma z naslovom Hodorkovski, ki ga bodo čez nekaj dni predvajali na berlinskem filmskem festivalu.

Objavljeno
07. februar 2011 19.52
Mo. B., delo.si
Mo. B., delo.si
Belin - Nemška policija preiskuje vlom v pisarno nemškega režiserja Cyrila Tuschija in krajo končne verzije dokumentarnega filma o najbolj znanem ruskem oligarhu Mihailu Hodorkovskemu.

Tamkajšnji policisti so sporočili, da zaenkrat še niso našli nikakršnih sledi o roparjih, sumijo pa, da je bilo kaznivo dejanje politično motivirano. Dokumentarni film bi po domnevah novinarja Guardiana lahko škodil javni podobi nekdanjega ruskega predsednika in sedanjega premiera Vladimirja Putina.

To sicer ni prvi poskus kraje filma. Režiser Tuschi je policiji nedavno prijavil krajo svojega prenosnega računalnika, na katerem so bile posnete še nedokončane različice filma, ki razkriva vlogo Kremlja v sodnem pregonu nekdanjega direktorja naftne družbe Jukos.

Režiser Tuschi je povedal, da bodo kljub kraji 14.februarja film na festivalu predvajali. Se pa bodo morali nemški gledalci sprijazniti z različico brez podnapisov, če ukradenega filma ne bodo našli pravočasno.

Hodorkovskemu, ki je zadnjih osem let preživel v zaporu, je sodišče konec decembra dosodilo še dodatnih šest let zaporne kazni. Sodišče ga je leta 2005 obsodilo zaradi prevare in davčne utaje, minulo leto pa še zaradi kraje 218 milijonov ton nafte in pranja več kot 100 milijonov dolarjev. Mnogi menijo, da se je eden od najbogatejših Rusov znašel za zapahami zaradi financiranja opozicijskih strank, kar pa ni bilo po godu vlade Vladimirja Putina.